DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Sydafrika – et ægte dykkereventyr
Den imponerende makohaj har et ekstremt design. Den er udrustet med enorme gællesprækker for at kunne forsyne kroppen med tilstrækkeligt med oxygen under dens hurtige angreb.
Sydafrika – et ægte dykkereventyr
Sydkysten er dramatisk med kolde vande. Her en sælkoloni ud for Gaansbai, som er hvidhajernes foretrukne tilholdssted.
Sydafrika – et ægte dykkereventyr
Østkysten løber hele vejen op til Mozambique og er hjemsted for Sydafrikas varmere dyk. Det er der, man kan dykke med tigerhaj.
Sydafrika – et ægte dykkereventyr
Der opstod et spænende øjeblik, da en tigerhaj passerede mellem mine ben. Situationen gav en lidt anderledes fotovinkel og mit hjerte hoppede op i halsen.

Sydafrika

Et ægte dykkereventyr

Tekst og foto: Magnus Lundgren/Aquagraphics.se
Sydafrika er en grænseløst smukt nation, der ligger som en kile mellem to verdenshave. Her ender Afrika i et land, som spænder over flere klimazoner. Dykningen er mindst sagt varieret fra tangskovene i syd til koralrevene i nord. Det mest lokkende er nok muligheden for at se havets store jagere i deres naturlige miljø. I Sydafrika venter de rigtigt salte eventyr.

At rejse i og opleve Sydafrika er noget, som virkelig berører dig dybt. Her findes hele spektret fra den store og vilde natur, der fulkommen overvælder dig, til kvarterer i Durban, som man absolut ikke skal strejfe igennem. I dette land møder man et herlig og ukompliceret nærvær, som vi nordboere alt for ofte taber undervejs. Sydafrika emmer af boblende optimisme samtidig med, at man fornemmer en eftersmag af håbløsheden fra fortiden. Sydafrika er i sandhed et land fyldt af kontraster.

Varmt i nord
På Sydafrikas østlige kyst ligger Durban. Det er op til dette område sydafrikanerne selv rejser, når de vil have sol og varme. På den nordlige østkyst finder man et tropisk klima, hvor vandtemperaturen svinger mellem kølige 18 til lune 28 grader, alt efter årstid. Princippet er enkelt langs østkysten – jo længere mod nord, du bevæger dig, jo varmere bliver det.
Aliwal Shoals syd for Durban er Sydafrikas mest kendte revbanke. Den ligger placeret et stykke ud fra kysten og strækker sig fem kilometer fra nord til syd. De fleste, som skal dykke på Aliwal, bor i den lille sømvige by Umkomass. Revet er opkaldt efter et fartøj, der ramte det i 1849.

Her har man gode dyk og svømmer rundt blandt over 1200 forskellige arter af fisk. Man ser ofte havskildpadder, ørnerokker og mantaer og med lidt held oplever du også den residente flok delfiner på sandrevlerne oppe på revet. Der ligger desuden et par vrag, Nebo og Produce, i nærheden og ifølge lokale overleveringer skal der findes et par folkevognstore havaborrer ved vraget Produce.
Aliwal er verdensberømt for det årlige besøg af sandtigerhajer. I perioden mellem juli og november stopper sandtigerne på revet under deres vandring nordpå. Deres favoritsteder er Cathedral, Shark Alley og Raggies Cave. Det er rigtigt spændende at dykke blandt disse store, tunge og nærmest tamme raggies, som de kaldes lokalt.

Tigerland
I området lige syd for Aliwal finder man den højeste koncentration af tigerhaj langs den vidstrakte østlige kystlinje. Selv om der bliver dykket enormt meget på Aliwal, så ser dykkerne sjældent tigerhaj der. På trods af tigerhajens dårlige rygte, er den ekstremt sky og undgår helst boblende dykkere. Der findes alligevel en mulighed for at dykke med tigerhaj netop der. Det kræver, at man engagerer en af de kyndige lokale operatører, en hel del kraftigt stinkende fiskeaffald og sommetider en hel del tålmodighed at komme tæt på den sagnomspundne tigerhaj. Dykkene finder sted i frit vand på fem meters dybde.
Jeg indrømmer, at det kan lyde mærkeligt at dykke med tigerhaj uden bur, når man sidder hjemme i sofaen og drikker te. Men når man er i vandet, er det en intens oplevelse og et minde for livet. Tigerhajens adfærd er meget forudsigelig, når det er lokkemad i vandet. Roligt og metodisk kommer hun – det er næsten kun hunner – langs duftsporet mod tønden med foder. Når hun passerer tønden og sporet ophører,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også