DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Klumpe er snavset - WWF - klummen
Klumpe er snavset - WWF - klummen
1 af 1

Klumpe er snavset

- WWF - klummen

Lene Topp

Min indonesiske kollega kalder den for ’den ufærdige fisk’. Mola mola (møllesten) hedder den på latin, mondfisch på tysk, sunfish på engelsk og klumpfisk på dansk. 

Vi er på Bali for at se klumpfisk i det fri. Stedet er Crystal Bay, hvor fiskene kommer for at blive renset for parasitter. Og det er i denne sårbare situation, at dykkere har mulighed for at observere dem. Klumpfisken lægger sig på siden som var den i trance, ofte med næsen i sky, og vimpelfisk og andre kulørte størrelser flokkes omkring den og nipper og renser skindet. 

Vi har haft en lang snak med dykkeoperatøren om dykning med klumpfisk. En aktivitet, han har arrangeret i snart 15 år, men han er nu bekymret. Mængden af dykkere, og ikke mindst den adfærd, de udviser, er begyndt at genere klumpfiskene, og faren er, at de ikke fortsat vil være at finde i Crystal Bay. Men hvad er det der sker?

Vi hopper i vandet og efter et par minutter dukker en op. Det er kæmpe – vel omkring de tre meter fra den ene finnespids til den anden. Det er stort det her! Vi betragter den intenst et par minutter – og kigger så tilbage. En hær af dykkere er på vej, alle med retning direkte mod klumpfisken. Arme rækkes ud, som mod en gud eller en rockstjerne. En tager fat om hovedet. En anden rører ved halen. Flashglimt fra de snart obligatoriske små digitale kameraer blitzer den i øjnene. Som finale griber en dykkeguide sin octopus og sender en kaskade af luft op under fisken. Den sætter hastigt af sted ud i det blå. Og det var så den oplevelse! Afkortet med adskillige minutter – fordi man absolut skal røre. 

I WWFs arbejde med store karismatiske havdyr kender vi problematikken. Under arbejde med hvalhajer og turisme i Donsol på Filippinerne, fandt man det således nødvendigt at udvikle et regelsæt for hvordan mødet med hvalhajerne skulle foregå. Disse regler taler blandt andet om ikke at røre, ingen brug af blitz, kun én båd omkring en hvalhaj, etc. Det er regler, der skal være en fordel for både hajer og gæster. Og tiden med hvalhajerne forlænges klart når man ikke generer fiskene.

Angående vores ven Klumpe på Bali, så har en række dykkeoperatører og eksperter nu udviklet et regelsæt for dykning med klumpfisk. Reglerne handler i høj grad om at sikre et langt mindre aggressivt møde med fisken. 

Den skal have tid til ’at lande’ på pudsestationen i fred og ro, inden dykkerne går tættere på den. Klumpfisken må ikke fotograferes med blitz – og der må naturligvis ikke røres ved den og slet ikke sendes en strøm af bobler op under den. 

Vi er som dykkere observatører i et fantastisk miljø, og det er helt i vores egen interesse at påvirke dette miljø så lidt så muligt med vores tilstedeværelse. Vi har mulighed for at vælge dykkeoperatører, der opererer med de nævnte regelsæt, og mulighed for at påpege, når reglerne overtrædes – for det bliver de gang på gang både af dykkere og operatører!

Og i den aktuelle...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også