DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Koh Tao – dykkernes egen ø
Koh Tao – dykkernes egen ø
Koh Tao – dykkernes egen ø
Koh Tao – dykkernes egen ø
Koh Tao – dykkernes egen ø
Koh Tao – dykkernes egen ø

Koh Tao

– dykkernes egen ø

tekst og foto Magnus Lundgren

I slutningen af 80’erne begyndte et par dykkecentre fra Koh Samui at dykke ved Koh Tao. De opdagede hurtigt hvor meget bedre dykningen var ved Koh Tao sammenlignet med Koh Samui. Udviklingen har gået sin gang og Koh Tao har ændret skæbne fra at være rygsæksfolkets oase til at blive dykkernes ø. At øens mest kendte profil er en aftrækkerfisk, og at en bar har det passende navn Safety stop er vel beviset på, at dykkere dominerer øen.

Fin profil
Koh Tao betyder direkte oversat skildpaddeøen. Navnet kommer ikke af, at der findes mange havskildpadder omkring øen, men fordi øen i form minder om en skildpadde. Koh Tao ligger lige nord for Koh Phangan og Koh Samui på østkysten i Thailandbugten. Hele øen gennemsyres af tempo manana hvor dagene kommer og går uden nogen speciel anledning. Tiden flyder behageligt og langsomt fremad, men trods sit lave tempo slutter den alligevel for hurtigt for os rejsende. Det første man møder, er byen Mae Haads lille travle centrum. Dykkeskoler, små bookingkontorer og pittoreske restauranter er ligesom stablet op på eller vævet ind i hinanden skabende hyggelige smågyder. Uden for Mae Haad opdager man hurtigt, at resten af øen er meget mere afslappet. En tæt bevoksning dækker store dele af den lille øs kuperede granitlandskab og kystlinien kantes af palmeprydede hvide strande.

Fængselsø
Oprindeligt brugte fiskere øen for at søge læ i dårligt vejr. I 1930’erne begyndte de thailandske myndigheder at anvende øen som fængselsø. Et antal politiske fanger deporteredes til Koh Tao, som ansås for at være et sikkert forvaringssted langt fra alt og alle. Cirka ti år senere blev fangerne løsladt efter et regeringsskifte. Fangerne var da fri til at gå, eller snarere at svømme. Rygtet vil vide, at mange af fangerne blev tilbage, men at mange fra fastlandet sejlede til øen. Et sagnomspundet og blodigt opgør udviklede sig og da krudtrøgen havde lagt sig, var øen opdelt i tre områder. Haad Sairee, Ban Mae Haad og Chalok Ban Kao med tre såkaldte overhoveder ansvarlige for hver sit område. Sådan er det stadig.

Nang Yuan
Tæt ved Koh Tao, mod nordvest, ligger perlen Koh Nang Yuan. Ifølge lokale kilder er dette det eneste sted i hele verden hvor tre mindre øer sammenbindes af en hvid bugtende sand-revle. Stedet er unikt og et besøg er absolut et must. Der findes et fint udsigtspunkt højest oppe på en af øerne. Det er muligt at bo på denne tropiske drøm, men de fleste tager hertil på en dagtur fra Koh Tao eller dykker ved øen med et af Koh Taos dykkecentre. Koh Tao har Thailand bugtens absolut bedste dykning og her uddannes flere dykkere end noget andet sted i Thailand. Sommetider kaldes Koh Tao lidt spøgefuldt for for verdens største dykkerskole. Dykningen omkring Koh Tao er varieret og betegnes som let og relativ lav. Nærmeste trykkammer ligger blot 90 minutter væk på Koh Samui. Her findes omkring 20 dykkesteder. Stenkorallerne er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også