DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Dykning ”Kullen style” indebærer ofte kystdyk.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
En dykker kigger ind i en lille grotte ved Ablahamn.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Vil du se nøgensnegle, er der om foråret du skal besøge Kullen.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
I bugterne er der på lavt vand ofte et fantastisk lysspil.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Kærlighed hos eremitkrebs. Hannen tager ganske enkelt fat i skalllen på hunnen og bærer hende væk til et passende sted.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
De små goplepolypper (Stauromedusae) kan man finde blandt tangen sent om vinteren.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Den er et udsædvanligt syn, men du kan være heldig at se vingesneglen i marts og april.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Det velkendte fyr på spidsen af Kullen.I bugterne er der på lavt vand ofte et fantastisk lysspil.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Havnålene er nærmest en signaturart på Kullen.
Kullen – mellem Øresund og Kattegat
Ser du nøje efter i revner og sprækker, kan du være ganske sikker på, at du før eller senere støder på en hummer, især under sensommeren.
1 af 10

Kullen

Mellem Øresund og Kattegat

Tekst og foto: Stefan Beskow
Det eneste, der mangler er vel egentligt en oliven og et drinkglas – så er fornemmelsen af et cocktailparty komplet. Det er omkring 25 grader, solskin og der er masser af folk, som mingler rundt på stranden.

Nogle ligger i badetøj og nyder den alt for korte sommersol, mens andre vandrer omkring i bar mave og eksponerer deres solbrændte overkrop, samtidig med, at badende og dykkere samles i vandkanten for enten at gå i vandet eller kravle op igen.
Kontrasten til et cocktailparty er ret stor …
Kullaberg eller Kullen, som området ofte kaldes, er altid velbesøgt på en smuk sommerdag. Det gælder især weekenderne og i synderlighed på Ransvik, hvorfra ovenstående scene er hentet. Det er der naturligvis flere årsager til, men at finde smuk natur, god klatring og dykning samt en golfbane og lækre stenstrande, er en kombination, som gør, at mange har opdaget hvilken perle det er. Få områder kan konkurrere med flere aktivitetsmuligheder på så lille et areal. At Kullen desuden ligger i en tætbefolket del af Sverige og med Danmark bare et stenkast værk, betyder, at stedet kan nås af mange mennesker efter en ikke særlig lang køretur. Formodentlig er Kullen det sydlige Sveriges og måske også Danmarks mest populære dykkested!

Vestkystdykning
Kattegat begynder ved Kullens spids. Og det siges også, at det er her den svenske vestkyst starter. Det passer i hvert fald meget godt, når man ser på det, som svenskerne forbinder med vestkystdykning. Når du dykker ned i det grønne vand, kan du være ret sikker på at svømme forbi de mange kendetegn, der præger vestkysten længere oppe mod nord i skærgården i Bohuslän.
Det er det salte vand fra Skagerrak, der løber ind i Kattegat, som er årsagen til fænomenet. Ved Kullen blandes det saltere vand med det noget ferskere fra Østersøen og der opstår en unik kombination, som har medført, at havet omkring Kullen har været et marint reservat siden februar 1986. I området er der altså en udvidet beskyttelse, og det indebærer blandt andet, at du ikke må samle noget op fra bunden og tage det med dig fra reservatet. Der er også visse restriktioner for fritidsfiskere. Det saltere vand gør, at du på flere steder kan finde imponerende kolonier af dødningehånd og klippevægge, der er dækket med smukke, hvide søpunge. Du finder også farveklatter i form af fx søsol, søanemoner og sønelliker. Blandt leddyrene er både taskekrabbe og hummer almindeligt forekommende. Faktisk er det min erfaring, at du ser flere hummer her, end på mange steder i Bohuslän. Det er måske en subjektiv iagttagelse, men jeg synes næsten altid, at du ser hummer i sæsonen, når du kommer dybere end tolv meter på Kullen. Om vinteren ser du nøgensnegle og søagurken ledpølse, hvis du kigger ordentligt efter. Foråret er godt, hvis du gerne vil se stenbideryngel i algebæltet ned til ca. ti meters dybde. Denne yngel er let at genkende med sin klargule farve og lidt buttede kropsform. De er ret nuttede, hvis en fisk altså overhovedet kan være det … Her på de lidt lavere dybder plejer fiskelivet også at være meget intensivt om sommeren og det tidlige efterår. En lille sky af toplettet kutling står over tangbladene, smukt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også