DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystlektion #32 – Hornbæk Plantage
Kystlektion #32 – Hornbæk Plantage
Kystlektion #32 – Hornbæk Plantage
Kystlektion #32 – Hornbæk Plantage

Kystlektion #32

– Hornbæk Plantage

Tekst og foto Johnny Christensen

Allerede når man går ned til dykkestedet i Hornbæk Plantage får man en god idé om, hvordan havbunden er derude. Ligesom strandkanten er den langsomt skrånende og besat med stenrev. Med lige dele forsigtighed og tålmodighed passerer man det første stykke med sten og ca. 30-40 meter fra kysten er dybden blevet til lidt over knæhøjde, og man kan tage sine finner på. Derefter venter der er bredt sandbælte, hvor man med stor fordel kan få styr på sin afbalancering. Retningen er ganske enkel, man sætter bare en vinkelret kurs ud fra kysten, så skal man nok komme til stenrevet og til tangbæltet. 

Dybden på dette dyk er ganske afslappende, omkring tre til fem meter, så der er masser af tid til at nyde turen. Stenrevet er kraftigt bevokset overalt. Der er rødtang så langt øjet rækker, engang imellem afbrudt af lidt blæretang og sukkertang. 

I denne tykke bevoksning er det, at bundens dyr har fundet deres hjem. Det vil sige, at selv på en klar solskinsdag kan det betale sig at have en lygte med. Så er det lidt nemmere at se ind under bladene og stenene. Krabber, fladfisk i sandet, tangnåle og en mængde små hurtige rejer er typiske at se på danske kystdyk og Hornbæk er ingen undtagelse. 

Selvom jeg har kigget grundigt efter, så er det desværre ikke lykkedes at få øje på nogle nøgensnegle endnu. Men de må være derude … et eller andet sted. Når man har taget et par almindelige dyk i dagslys og har vænnet sig til den forsigtighed der kræves, når man går i vandet på de glatte sten, så er Hornbæk Plantage også et godt natdyk. Alt efter årstiden naturligvis, så kommer fiskene lidt mere frem og ålene svømmer omkring på jagt efter føde.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også