DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Kullen - Fyldt med overraskelser
Efter et dyk på spidsen, ligger vi med finnerne i vejret og kigger i retning af Mölle. Sommetider er dykning en ren nydelse.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Kullabergs smukke klipper er dramatiske og velegnede til klatring.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Fyret på spidsen. Det tærer på kræfterne og fodtøjet at klatre ned og op igen. Klipperne er ret skarpe!
Kullen - Fyldt med overraskelser
Klippeblokkene er ofte fulde af snegle eller andre dyr. På denne klippe sad en statelig søsol.
Kullen - Fyldt med overraskelser
En dykker nærmer sig en koloni med smukke orange dødningehånd.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Havnåle forsøger ofte at gemme sig ved at være helt stille og følge bølgernes bevægelse.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Inde i Paradishamn fandt vi netop et lille paradis med Gopler i et gulgrønt skær.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Denne døde taskekrabbe bliver snart et festmåltid for de søstjerner, der er ved at nærme sig.
Kullen - Fyldt med overraskelser
To eremitkrebs, der gik i nærkamp uden at ænse os.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Munddele på en anemone. Ofte er det de små detaljer, der er de mest interessante.
Kullen - Fyldt med overraskelser
Dykcharterbåten var vores udgangspunkt for turens dykning.
1 af 11

Kullen

- Fyldt med overraskelser

Tekst: Fredrik Isakson; Foto: Alex Dawson
Hvis bare den forkastning i jordskorpen, der for millioner af år siden dannede Kullaberg, havde fundet sted en anelse sydligere, ville Kullen ikke ligge i Sverige, men i Gilleleje. Indtil vi får Skåne, Halland og Blekinge tilbage, må vi finde os i at skulle til udlandet for at nyde egnen, der byder på Nordsjællands bedste naturdykning.

Klipperne trænger sig frem med skarpe kanter, tvunget ud af den skånske muld. Fra absolut ingenting strækker den skovklædte finger sig ud i havet. På afstand ser den rund og blød ud, men på tæt hold er klipperne kantede og ujævne. Længst ude på spidsen er der ekstra dramatik. Klipperne rejser sig stadig højere og skarpere mod himlen. Det må ikke have været let at gå nær Kullaberg med et skib i stormvejr. Jeg kan tænke mig, at man gerne sejlede en stor omvej for ikke at blive slået til pindebrænde mod Kullabergs stygge klipper. Sceneriet er dog samtidig smukt og vi længes efter at hoppe i det spejlblanke vand.

Lastens hule

Vi starter vor rejse fra Mölle, der er en charmerende lille by på den svenske vestkyst, som i slutningen af 1800-tallet havde ry for at være en lastens hule. Mölle var kendt for at have Sveriges første fællesbad – damer og herrer i stribede badekostumer badede sammen i havet. Det var virkelig vovet, og en sensation, som lokkede nysgerrige og eventyrlystne fra nær og fjern. Synden i Mölle blev et begreb. Gæster strømmede til. Der var oven i købet en direkte togforbindelse fra Berlin. Det var ikke helt stuerent at tage på ferie til Mölle og ingen ønskede at skilte med, at de tog dertil. Derfor fik man al sin post sendt til nabobyen Arild. Ingen måtte vide, at man befandt sig i lastens hule.

Nede i Mölles havn findes flere ret hyggelige restauranter som ud over de øvrige retter, altid serverer paneret rødspætte med remoulade og pommes frites. Fra Mölle havn afgår de dykkebåde, som gør det muligt for dykkere, uden egen båd, at dykke ved Kullaberg. På vores tur så vi dykkere, som slæbte deres dykkeudrustning ned og op ad Kullens meget stejle sider. Det er en aktivitet, som vi ikke vil anbefale. Hverken af bekvemmelighedsårsager eller andre årsager – det ser ud som et rigtigt sisyfosarbejde. På vores tur dykkede vi med Dykcharterbåten. Mange af de bedste dykkesteder ligger ved Kullabergs pynt og vi brugte en hel del tid på at udforske området ved pynten.

Foruden dykning bør man afsætte en dag til en vandretur oppe på selve Kullaberg. Hvis man ser bort fra den hæslige, og efter min mening, helt malplacerede golfbane, så findes her smukke og naturskønne områder med bøgeskov og spændende klippeformationer, som er velegnede til klatring. Oppe ved fyret er der et informationscenter, som viser hvad man har mulighed for at se både over og under vandet. Der fortælles en masse om hvor unikt Kullaberg er som naturmiljø. Der er meget her af interesse for den videbegærlige.

Paris eller paradis?

Vi foretager vores første dyk på et af Kullabergs klassiske dykkesteder, Paradishamn, eller som det til tider kaldes, Parishamn. Det korrekte navn er nu nok Paradishamn. Entré og exit foregår i en lille vig, eller snarere i en lille kanal bag en klippe, som udgør en perfekt beskyttet havn. Dette sted i læ må have været et lille paradis for en...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også