DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Lysekil – en svensk "dykhub"
Bægerkoraller (de små røde) og dødningehånd (de store hvide) i rigelige mængder.

Lysekil

– en svensk "dykhub"

Tekst & foto: Stefan Beskow

– Tja, man kunne vel sige, at det var en hobby, der tog overhånd, men det endte jo temmelig godt alligevel, siger Peter smilende, da vi kigger ind i et rum fyldt med en velproportioneret kompressor, luftbank og skuffer med dykkerudstyr overalt. – Spøg til side, fortsætter Peter, det er naturligvis en bevidst investering fra os gennem min interesse for dykning, der kom til live igen for et par år siden. 

►  Vi er i Hotel Lysekils kælder og har lige fået en rundvisning og fremvisning af dykkefaciliteterne på hotellets relativt nye satsning - dykning!

Efter at have læst om flere forskellige tiltag og nyheder om dykningen i Lysekil, tænkte jeg, at det var på tide at besøge byen. Med sin strategiske beliggenhed, lige i mundingen af ​​Gullmarsfjorden og med Bohuslän ø-gruppen rundt om hjørnet, er placeringen i forhold til til dykning helt fantastisk! Fjordens beskyttede placering og havbiologiske spændvidde i kombination med skærgårdsdykning er svær at slå. Hotel Lysekil føles som et oplagt valg grundet deres satsning inden for dykning.

I hotellets kælder har, hotellets driftschef Peter bygget "dykkerværelser", hvilket betyder et lidt mere simpelt værelse med 2-4 senge og adgang til køkken. Derudover er der mulighed for at fylde luft og der er solide bænke til dykkerudstyr, skyllefaciliteter og et ordentligt, stort tørrerum. Hvis du vil have lidt ekstra komfort, er det naturligvis også muligt at bestille et af de almindelige hotelværelser. For at gøre det ekstra hyggeligt har Peter lånt noget materiale fra Dykmuséet, og har lavet små udstillinger i lokalerne.

Hele stueetagen emmer af dykning og har alt hvad du behøver for at kunne dykke uafhængigt i området. Især hvis du dykker fra land. Hotellet ligger faktisk kun en kort gåtur fra det velkendte dykkersted Släggö. Faktisk så tæt på, at Peter tilmed har små kasser, som besøgende dykkere kan sætte udstyret i og simpelthen bare gå til dykkestedet. Da der er op til 50 senge til dykkere på hotellet, er det populært for klubber og dykkerorganisationer at afholde deres træning her. Der er masser af plads med gode faciliteter og nem adgang til dykning. Sidst, men ikke mindst er der åbent året rundt.

Hvis du tilhører gruppen, der helst dykker fra en båd, er det heller ingen forhindring. I Lysekil findes et af vestkystens mest velrenommerede dykkercentre, Dive Team, der regelmæssigt kører ture i skærgården. Derudover har Dive Teams ejer Daniel, eller Tiger som de fleste kalder ham, et nyt spændende projekt i gang.

Dyk og pizza
Det bider mig i ansigtet, da jeg passerer springlaget, og det maj-lunkne og let uklare overfladevand forsvinder over os og erstattes af klart og meget koldere vand på 15 meters dybde. Faunaen er typisk for vestkysten. Næringsrigt vand føres af strømmen mellem skærene og giver grobund for smukke og tætte bestande af dødningehånd og lejlighedsvise anemoner. Vi lyser kraftigt i sprækker og hulrum og finder både farverige troldhummere og velvoksne taskekrabber. Bunden går i afsatser ned til 25 meter, hvor en sandbund tager over. I en sprække finder jeg årets første hummer, der genert trækker sig tilbage, da jeg prøver at fotografere den.

Følelsen af ​​at komme på båden efter et dyk, tale dykning med medpassagerer, høre lyden af ​​små stille bølger mod skroget og føle solens varm efter en time i majkoldt vand er en...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Dykning Släggö Lysekil. Video: Lutfisk Productions
Dykning Släggö Lysekil. Video: Lutfisk Productions
Fakta

Fakta – Lysekil

Hotel Lysekil har værelser til de fleste behov. Dykkerværelserne, der enten er 4-sengs- eller 2-sengsværelser, koster 350 SEK pr. Person for en nat og...

Læs artiklen i DYK #66:

SOME images:
Lysekil – en svensk "dykhub", Lysekil – en svensk "dykhub"
Bægerkoraller (de små røde) og dødningehånd (de store hvide) i rigelige mængder.
, Lysekil – en svensk "dykhub"
Her er en frodig bestand af dødningehånd og den klæder Lysekils undervandsklipper.
, Lysekil – en svensk "dykhub"
Taskekrabberne er talrigt repræsenteret og ikke det mindste bekymrede for dykkere eller fotografer.

Læs også