DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon – Furesøen
Kystleksikon – Furesøen
Kystleksikon – Furesøen
Kystleksikon – Furesøen

Kystleksikon

– Furesøen

Tekst og foto Morten Bjørn Larsen

Langs vores hjemlige kyster kan det jo godt være svært at få meget mere end fem meter vand over hovedet. Så skal man fx på dykkeferie og gerne vil have lidt dybde på for lige at mærke fornemmelsen igen, kan Furesøen være en god og nem måde at komme lidt dybere på. Her ser man selvfølgelig også noget helt andet liv end i havet.  

En god og varieret dykkerplan kan være at tage en sydøstlig kompaskurs fra badebroen, og svømme et stykke ud i overfladen, før man starter nedstigningen. På den måde kan man allerede få lidt dybde på fra start af. Der er dog sjældent meget at se på, men med lidt held kan man støde på nogle store karper. Pas dog på bunden! Den er så blød, at du knapt kan mærke den gennem et par handsker, og får du først hvirvlet den op, er der tæt på nul sigtbarhed. Medbring altid lygte, da der ikke trænger meget lys ned under 15 meter. 

På vej tilbage mod badebroen rammer du noget søgræs på ca. tre-fire meters dybde. Der kan det være en god idé at kigge godt efter, for i græsset levet der krebs, som nemt bliver 30 cm lange. Hold dig en lille meters penge over bunden, da krebsene er lidt sky. Der er størst chance for at se krebsene omkring solnedgang og derefter. Så kan man time et fyraftensdyk til at slutte deromkring, er det en sjov og meget fotovenlig afslutning. Personligt har jeg to gange set gedder og små aborrer helt inde ved badebroen. Hvilket jo er det helt rigtige sted at bruge den sidste luft. Men husk altid, hvis du mister orienteringen og vil gå op uden for badebroerne, så skal du se godt efter i overfladen – der er tit en del sejlads på Furesøen. 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørselsvejledning Tag Hillerødmotorvejen (16) og kør af på afkørsel 8. Kommer du fra København svinger du til højre ad Kollekollevej og fortsætter ca. 1 km til du rammer et T-kryds. Sving til venstre ad Frederiksborgvej og fortsæt 2,9 km. Hold øje med skiltet til Furesøbad Marina, hvor du drejer af og kører det sidste lille stykke ned til P-pladsen.

I og op af vandet Der er nem adgang fra badebroen. Går du længst ude på broen, er der dybt nok til at lave et stående ihop. 

Bedste årstid Efterår, vinter og forår er sigten bedst. Om sommeren bliver sigten reduceret kraftigt af algevækst.

Farlige områder Furesøen er omkring 30 meter dyb. Så får du først rodet op i mudderbunden på de største dybder, skal du ikke regne med meget mere end 1 cm sigt. Hold godt øje med sejlbåde ved opstigning i åbent vand.

Afmærkninger Et dykkerflag og en overfladebøje er altid en god ide.

Dybde, strøm og sigt Der er nogle gamle kort, der viser, at der på de dybeste steder er ned til 40 meter. Men i virkeligheden er 30 meter nok mere rigtigt. Sigten kan være ret god om vinteren efter et par vindstille dage. Der kan være en svag strøm.

Vindforhold Furesøen er stor og åben, så hold øje med vejrudsigten inden. 

Faciliteter Stor parkeringsplads med plads nok til at geare op. Restaurant og toiletter findes i Furesøbadets bygninger lige ved parkeringspladsen. 

Fotomuligheder Furesøen byder mest op til makro. Under badebroen og langs bredden lever en del små aborrer og andre småfisk. Kigger du rigtigt godt efter, er der en udfordring i at finde de helt små tanglopper, der lever på bunden. Tager du den langs bunden i en sydøstlig retning fra badebroen til du rammer tre–fire meters dybde, kommer du til noget søgræs, hvor der lever krebs.

Læs også