DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Kystleksikon #01

Tekst og foto: Casper Tybjerg

Moesgård Strand – Århusområdet

Moesgård Strand syd for Århus betragtes af mange østjyske dykkere som deres andet hjem. Det skyldes, at man næsten stensikkert har haft et af sine første åbentvandsdyk her, hvis man da ellers har taget sit certifikat på et dykkercenter i nærheden. Nogen bliver trætte af stedet, men andre finder det nærmest nostalgisk at komme tilbage en gang imellem. Måske godt hjulpet på vej af, at der ligger en udmærket kiosk, som laver gode hotdogs lige ved stranden.
Moesgård Strand er ikke noget sindssygt ophidsende dykkested. Men det har alligevel sin charme. Det er nemt at komme til. Køreturen går gennem flere kilometer af den meget smukke Marselisborg Skov, så allerede når man ankommer er stemningen helt rigtig. Det er nemt at komme i vandet, det er nemt at komme op igen, og i sommerhalvåret kan man skylle udstyret i ferskvand på stedet. Det letter arbejdet derhjemme, specielt hvis man bor i lejlighed.

Under havets overflade kan man opleve lidt af hvert ved Moesgård Strand. Præcis hvad man kommer til at opleve, afhænger naturligvis af, hvilken årstid man vælger at besøge stedet på. Bundforholdene er hovedsageligt sandbund, dog med nogen variation. Til tider svømmer man hen over store bunker af sten, som er overvokset med tangskov. Fortsætter man langt ud fra kysten, består sandbunden af grovere korn, og her kan man møde store fladfisk og mange forskellige arter af krebsdyr og snegle.

Natdykning er spændende ved Moesgård Strand. Ofte kan man støde på pighvar og store torsk, naturligvis afhængigt af årstiden. Forår og efterår synes at være de bedste tidspunkter at støde på de store fisk.
Der er mange dykkercentre, som tager elever med til Moesgård, og i sommerhalvåret er der meget trafik på vandet. Vis hensyn til både mindre erfarne dykkere samt robåde, kajakker og lystsejlere.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning
Fra Århus C kører man ad Strandvejen mod syd. Hold til venstre i lyskrydset før skoven. Strandvejen skifter navn til Ørneredevej og så til Strandskovvej. Fortsæt ad sidstnævnte, indtil vejen ikke er længere.
 
I og op af vandet
Det bedste sted at gå i vandet er lige neden for kiosken
 
Luftpåfyldning
Kontakt et af de århusianske dykkecentre. Se Dykguiden bag i bladet for kontaktinformationer.
 
Bedste årstid
Forår og efterår, hvis man vil se store fisk. Mange badegæster og lystsejlere i sommerhalvåret kan gøre dykning mere besværligt.
 
Farlige områder
Intet særligt

Dybde
Fra 2-10 meter, afhængigt af, hvor langt man bevæger sig fra kysten.

Strøm
Sjældent, men vi har dog oplevet nordgående strømme.

Sigt
Svinger meget. Forår som regel bedst. Mellem 1-8 meter.

Vindforhold
Vesten-, sydvesten- og nordvestenvind er de bedste forhold. Undgå at dykke her i sydøstenvind.

Faciliteter
Kiosken kan anbefales, og der er en hane med ferskvand til skylning af udstyret (om sommeren).

Fotomuligheder
Sigtbarheden er sjældent virkelig god og bunden for det meste flad. Makro giver som regel de bedste resultater.

Afmærkninger
På grund af skibstrafikken kan det anbefales at stille dykkerflag op og bruge bøje under dykket.