DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #04

Tekst og Foto: Michael Jensen

Kerteminde havn – Østfyn

Der er måske nogen, der rynker på næsen af et dyk i en havn, men dette her er ingen normal havn med kedelige omgivelser og slam på bunden. Det her er en naturhavn med kraftig vandgennemstrømning og masser af fiskeliv. Stedet er Kerteminde Havn på Nordøstfyn. Havnen er i dag Fyns vigtigste fiskerihavn.
Vandet fosser under Langebro. Det vand, som er presset op i fjorden, skal tilbage til åbent hav og det kommer det med stor kraft. Når vi står oppe på broen, kan vi tydeligt se bunden en 5-10 meter nede. Det er som at se ned i et akvarium. Her er en overraskende god sigtbarhed.
Overalt ligger der ulke, myoxocephalus scorpius, på lur efter noget spiseligt. Der lyser et gult skær fra det meste af bunden, det er den gule svamp, brødkrummesvampen, Halichondria panicea. Den trives perfekt i det klare og stømfyldte vand og mange steder er alt helt overdækket af svampen, der filtrerer vandet for organiske partikler. Havnen  er opdelt i zoner og i midten af zone C på 10 meters dybde, ligger vraget af en gammel fiskejolle, halvt begravet i sandbunden. Den er med tiden blevet dækket af tang, men vi besøger den, hver gang vi er i Kerteminde for at se, hvordan tidens tand langsomt nedbryder alt på bunden. Ved Gittes Fiskehus er det næsten altid muligt at dykke, selv på dage med kraftig strøm, da havnen knækker lidt her og denne zone ligger i læ. Det er de samme bundforhold som i resten af havnen, men alligevel er det andre arter, vi ser her. For eksempel er her en del søgeorginer, Tealia felina,  på bunden langs bolværket. Søgeorginerne, der også kaldes stor søanemone, ser også ud til at trives godt i Kerteminde – de har alle en anseelig størrelse i havnen.
Fjord- og Bæltcentret ligger smukt ud til Kerteminde Havn, og det er bestemt et besøg værd, når man alligevel er i nabolaget. Med et årligt antal besøgende på omkring 100.000 er centret storformidler af viden om havet omkring os. I samarbejde med Diving2000 i Odense arrangerer centret snorkleture i Storebælt. Hver dag i juli er der mulighed for at opleve livet under vandet, hvilket der er mange, der benytter sig af.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også