DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #49 Amtoft Havn – Nordjylland
Kystleksikon #49 Amtoft Havn – Nordjylland
Kystleksikon #49 Amtoft Havn – Nordjylland
Kystleksikon #49 Amtoft Havn – Nordjylland

Kystleksikon #49

af Hans Christian Andersen
Amtoft Havn – Nordjylland

Hvad gør du, hvis du befinder dig i det nordvestlige Jylland, og du havde forestillet dig, at du skulle ud på et lille stranddyk, men det samtidig blæser fra vest? Det gør jo som bekendt enhver form for dykning på vestkysten totalt umulig. Men så skal du dog ikke fortvivle, for der findes andre muligheder.
Svaret er Limfjorden, og et lille fiskerleje, der hedder Amtoft. Amtoft Havn ligger i den vestlige del af Limfjorden lidt nord for Thisted, og er et lille søvnigt landsbysamfund, hvor tempoet på ingen måde er til stress og jag. Her får du chancen for at dykke, selv om der skulle være lidt frisk vind fra vestlige eller nordlige vindretninger.
Du kan køre ud på den vestlige havnemole, og gå i vandet der. Der strækker sig en sandbanke et godt stykke ud i fjorden direkte ud for havnen, og det mest oplagte er at følge sandbanken ud på den vestlige side, og så krydse over og følge den tilbage igen på den østlige side. Pas på, når du kommer tilbage ad den østlige side, så du ikke ender i havneindsejlingen. Som altid skal du være forsigtig når du dykker i områder med mulighed for skibstrafik. Du skal også vise hensyn til havnens øvrige brugere.
På stedet finder du den normale flora og fauna for Limfjorden. Der kan på nogle steder være en del mudder, men i det store hele er der tale om en kombination af sandbund og større kampesten. Dyrelivet er varieret, og det er tydeligt, at der hele tiden kommer frisk vand ind fra Vesterhavet. Dette vand fører dyre- og planteliv fra det åbne hav med sig.
Limfjorden er kendt for sine fine muslinger, og du kan medbringe en pose og samle et lille forråd sammen, så har du til et lækkert måltid. Prøv fx stegte muslinger i hvidløg og smør, og læg dem på et stykke ristet brød. Velbekomme!
Et lille tip – hvis du er i tvivl om forholdene på stedet, så kan du gå ind på hjemmesiden www.limfjord.dk, hvor der med regelmæssige intervaller bliver oplyst om de seneste miljømålinger i fjorden. Du kan læse om sigten i fjorden, og du kan også gå på opdagelse i arkivet og forsøge at forudsige hvordan sigten i fjorden er.
Der er meget sjældent strøm på stedet, og du kan opleve fin sigt på op til 10 meter. Det bedste tidspunkt er efter en periode med ikke for kraftige vinde fra nord og vest, så er der læ på stedet og når vandet falder til ro, så bliver det klart.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også