DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon

Kystleksikon #15

- Gniben fyr - Sejerø

Tekst: Tom Dalgaard Petersen Foto: Boris Nielsen

Forestil dig at dykke fra en strand på en ø foldet over to omgange af istidens voldsomme masser – for tusinder af år senere at forvandle sig fra en håndfuld holme, til en over 10 kilometer lang naturperle. 

Sejerø har, foruden danmarksrekord i solskinstimer, også historie, sagn og myter. Om revet ved øens sydspids fortælles det, at en troldkvinde forsøgte at bygge en bro, men hun kunne ikke bestemme sig for retningen og opgav til sidst. Resultatet er et undersøisk rev på næsten fire kilometer, som kan forceres på gåben!

Riv et par dage ud af kalenderen, lej dig ind på campingpladsen eller hos en af de mange Bed&Breakfast-tilbud. Tag familien, kæresten eller vennerne med og nyd den enestående natur med sit rige fugleliv og exceptionelt mange harer. Og selvfølgelig skal I tage jeres dykkeudstyr med, for Sejerø er bestemt værd at tage et par stranddyk på.

Øens nordvestlige side er bedst at dykke fra. Ved Gniben fyr findes en fin sandstrand, hvor du ikke skal vade eller svømme langt ud for at nå en acceptabel dybde. Bundforholdene og den ringe dybde giver stedet det bedste lys og dermed den bedste sigt. Selv når der er jævn vind, er sigten god.

Det første som springer i øjnene, er den rige vegetation på en bund, som veksler mellem sand, grus og områder med større sten. Her er et væld af tang og alger, og hvis du ser godt efter, finder du også bægergopler, som grangiveligt ligner planter. Af og til finder du store, op til to meter lange, brune blade af fingertang Laminaria digitata.

Af fisk kan du især se forskellige fladfisk samt savgylte (Symphodus melops) foruden den allesteds nærværende sandkutling.

Fiskebestanden er i bedring efter at områdets havbrug blev lukket for 10 år siden, så du kan roligt tage harpunen med. Efter dykket kan I lægge det våde udstyr til afdrypning på grønsværen omkring p-pladsen, og nyde en god frokost i det grønne.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også