Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Kystleksikon #07

Tekst og foto: Casper Tybjerg

Katholm Grusgrav – Djursland

I nærheden af byen Glatved på Djursland ligger der et stort stenbrud ved navn Katholm Grusgrav. Stranden i området er populær blandt naturelskende danskere, for her er både mulighed for at bade, fiske, vandre, solbade og kigge på fugle. Men også dykkere kan få en spændende oplevelse her.

Produkterne fra Katholm Grusgrav bliver transporteret til kunder rundt om i verden med fragtskibe. For at kunne laste de store skibe effektivt, har man bygget to store platforme et godt stykke ude fra stranden. Sten af forskellige størrelser kører på et transportbånd og ud til skibenes lastrum.

For dykkere er der masser at se på. Under dykket kommer man forbi bropillerne, som understøtter transportbåndet. Mellem pillerne er der en lidt ensformig sandbund, som gør det svært at orientere sig, så det er en god idé at bruge kompasset flittigt. Brug lidt tid omkring hver enkelt bropille og nyd synet af alt det liv, der har hæftet sig fast her.

Efter at have passeret den sidste bropille, når man ud til platformen. Selve platformene er blevet beklædt med metal, hvilket får dem til at fremstå som gamle, rustne skibsvrag. Vi har set stimer af både sild og torsk omkring platformene. I foråret kan det betale sig at holde udkig efter de torpedoformede hornfisk. Lystfiskerne har også fundet ud af, at her er masser at komme efter.

På ydersiden af platformen skråner havbunden jævnt nedad og bliver hurtigt til en klassisk sandbund. Her kan man ofte finde store fladfisk, som ligger på lur efter bytte. Befinder man sig på ydersiden af platformen, skal man være meget opmærksom på lyden fra skibsmotorer. De store lastskibe stikker dybt og har ubehageligt store skruer.
Ved Katholm Grusgrav kan man få et spændende og anderledes stranddyk, som af mange sammenlignes med vragdykning. Som dykker skal man dog respektere, at man dykker midt i en stor industriel virksomhed og være ekstra forsigtig.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også