DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #46 Arild – Kullen
Kystleksikon #46 Arild – Kullen
Kystleksikon #46 Arild – Kullen
Kystleksikon #46 Arild – Kullen

Kystleksikon #46

Arild – Kullen

Den lille by Arild ligger på nordsiden af Kullaberg og her findes ubestridt Kullens lettest tilgængelige dykkested. Arild har været en kendt badeby siden starten af 1900-tallet. Her samledes fra begyndelsen et aristokratisk publikum som først og fremmest gik op i promenader og familieliv. I den lille by findes blandt andet  Arilds kapel, som er Skånes eneste bevarede fritstående kapel fra middelalderen.
Det findes et populært badested som ligger et lille stykke vest for havnen. Her er en parkeringsplads og selve badestedet er indrettet med et lille cementbassin, som er forbundet med havet. Der er blot en 30 meter fra parkeringen til vandkanten.
Denne facilitet, bassinet altså, er ikke beregnet til dykkere, så sørg for at gå i til venstre (vest) for bassinet nede ved stenstranden. Arildboerne er kendt for at være lidt spidse over for besøgende og i endnu højere grad over for dykkere. Det er altså vigtigt ud fra et konfliktsynspunkt at du går i og op på det rette sted.
At dykke fra stenstranden er enkelt og bunden skråner langsomt ned til maksimalt 14 meters dybde nordvest for ihopstedet. Stedet bør ikke dykkes ved nordlig eller nordvestlig vind.  Det marine liv omkring Arild er ikke så sprudlende som længere ude mod Kullabergs spids i vest, men her er alligevel små højdepunkter.
Fiskelivet er bedst mellem maj og oktober og man finder arter som fløjfisk og fjæsing ude på sandet og stenskrænten huser en god hummerbestand på de dybere partier. Sen vinter og tidligt forår møder man her et flot makroliv med talrige bløddyr.
For ti års tid siden forvildede en vågehval sig ind til Kullaberg og lokalaviserne var på stedet for at dokumentere begivenheden. En af mine gode venner var intetanende taget ud og dykke med to dykkeelever i Arild og de havde et uforglemmeligt dyk. De tre forbløffede dykkere så pludselig en vågehval svømme direkte forbi deres næser. Det lyder som en dykkerskrøne, men historien er sand, så se dig godt for når du dykker i lille Arild.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også