DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #77 – Elsegårde Djursland
Kystleksikon #77 – Elsegårde Djursland
Kystleksikon #77 – Elsegårde Djursland
Kystleksikon #77 – Elsegårde Djursland

Kystleksikon #77

af Kim Meineche
– Elsegårde Djursland

For en vestjysk undervandsfotograf kan Elsegårde på Djursland umiddelbart virke som en fjerntliggende destination, men ikke desto mindre tiltrækker dette område dykkende fotografer fra selv de fjerneste kroge af Jylland og i mange tilfælde endda også sjællandske og fynske fotoentusiaster.
Man behøver dog heller ikke opholde sig ret lang tid under overfladen for at finde ud af hvorfor! På den lyse sand og stenbund vrimler det simpelthen med eremitkrebs, krabber, vandmænd, brandmænd, diverse fladfiskearter, fjæsinger, tangsnipper og meget andet.
Kombineret med den ofte meget gode sigt, man finder herovre, ja så er dette virkelig at betegne som et paradis for især undervandsfotografer, men også for dykkere, der bare vil have sig en smuk og mangfoldig oplevelse på forholdsvist lavt vand. Man skal et pænt stykke væk fra stranden for at finde mere end blot fem-seks meters dybde, og faktisk er det inde på to-tre meter, at man finder det meste, så selv en snorkeldykker vil kunne få en fantastisk oplevelse her!
Ikke at forglemme, så har byen Ebeltoft også meget at byde på, og her kan den ikke-dykkende del af familien måske få en hyggelig dag ud af det, mens du boltrer dig i vandet, med eller uden kamera. Foruden Fregatten Jylland er Ebeltoft bl.a. kendt for sine brolagte gader og bindingsværkshuse som oser af romantik og gammel stil.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørselsvejledning Fra Ebeltoft lystbådehavn følger du hovedvej 21 i sydlig retning (ca. 500 meter), hvorefter du svinger til venstre ad ”Østerallé”. En lille kilometer senere drejer du til højre ad Elsegårdevej. Efter fem-seks kilometer skifter vejen navn til ”Kristoffervejen” og efter endnu et par kilometer ad denne, ankommer du til selve stranden hvor der hensynsfuldt kan parkeres i græsset ved siden af vejen, kun nogle få skridt fra vandkanten.

Vind/vejrforhold Fralandsvind eller stille vejr (Under 5 m/sek) er som regel er et godt udgangspunkt for stranddykning og ved Elsegårde vil det sige, at den vind der evt. må være, kommer fra vestlig retning.

Årstid Når vindforholdende er til det, vil der i princippet kunne dykkes ved Elsegårde året rundt, men det er helt sikkert fra marts-april til september-oktober man vil møde det største antal arter af marint levende forekomster.

Sigt Især om sommeren og i det tidlige efterår kan man forvente god sigt under gunstige vindforhold. Da bunden hovedsagelig består af sand og sten falder det hele i reglen hurtigt til ro efter dårligt vejr og en sigt på mellem fem og ti meterer derfor ikke usædvanlig. På de allerbedste dage kan sigten endda være 15-20 metere.

Strøm/dybde Stærk strøm i området er absolut ikke et ukendt fænomen. Mange dykkere og badende har gennem tiden fået sig en grim overraskelse her. Medbring evt. båd og hav den liggende klar for derved at kunne komme evt. vildfarne dykkere til hjælp. Da området er ret fladt og derved svært at navigere i, kan det være en god hjælp med et kompas.

Fotomuligheder Her er der i bogstaveligste forstand tale om at hav af muligheder. Rigtig ofte vil der kunne laves gode vidvinkelbilleder med eksempelvis lange tangplanter eller søgræs i baggrunden og mindre levende dyr/fisk i forgrunden. Makrobilleder er der mindst lige så store muligheder for pga. den store marine fauna af fisk og smådyr.

Luftpåfyldning Bjerringbro Dykkerklub:
www.bjerringbrodykkerklub.dk/
Vandbisserne: www.vandbisserne.dk

Læs også