DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #58 Rosenvold – Vejle Fjord
Kystleksikon #58 Rosenvold – Vejle Fjord
Kystleksikon #58 Rosenvold – Vejle Fjord
Kystleksikon #58 Rosenvold – Vejle Fjord

Kystleksikon #58

Tekst og foto Ulrik Westphal
Rosenvold – Vejle Fjord

Der hvor Vejle Fjord munder ud i Kattegat ligger Rosenvold. Der er en lille marina, en campingplads og en mindre badestrand.
Turen dertil går ad en smukt slynget vej igennem en lige så smuk skov. Man bemærker, at det går ned ad bakke stort set hele vejen fra Stouby, men når man skal tilbage, priser man sig lykkelig over ikke at skulle cykle. Her fornemmer man virkelig hvilken stigning der er ned til fjorden.
Man dykker ud i fjorden fra stranden på sydsiden af marinaen og starter dykket med en kompaskurs ud i fjorden. Her kommer man ud over massive ålegræsbælter og hård sandbund. Ofte er sigten okay. Rosenvold strand plumrer nemlig ikke til, som det fx sker på sydsiden af fjorden ud for Treldenæs. Endvidere er der 200 meter længere ude mod Vejle Fjords udmunding, en odde og et rev, som beskytter stranden mod blæsten.
Vælger man at dykke i juli eller august kan man møde badegæster, der undrer sig over de neoprenklædte mænd i strandkanten. Men så snart hovedet forsvinder i bølgen blå er det badegæsterne, som må blive misundelige. For så snart man kommer under overfladen, viser de store ålegræsbælter sig på den hårde sandbund. Hist og her er der også lidt sten og blæretang. I højsommeren er der et mylder af liv i ålegræsset og i kanten af det lurer der ofte et par flade. Når man har svømmet et stykke derudaf får man det bedste dyk, hvis man tager turen langs molen tilbage.
Langs molen, som er flot bevokset med savtang og blæretang, er der et bælte med snørebåndstang og anden bevoksning. Netop at der er to forskellige landskabstyper under vand på dette dyk er med til at gøre det til et rigtig godt stranddyk.
Når man står på betonrampen tager man en kompaskurs direkte ud fra kysten og når ud på fire til fem meter vand. I sommermånederne ligger der sommetider lystbåde for svaj. Dem kan man jo altid svømme en tur forbi. Vær dog opmærksom på de småjoller, som kommer ind og ud af marinaen.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også