DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Danmark  Danmark
Ablahamn – Kullen
Ablahamn – Kullen
Ablahamn – Kullen
Ablahamn – Kullen

Kystleksikon #81

Ablahamn – Kullen

Den lille bugt Ablahamn (Æblehavn), ligger naturskønt indrammet mellem vilde klippesider og er et af Kullens klassiske kystdyk. Ablahamns bugt, som vender ud mod Skälderviken, ligger på Kullabergs nordside og huser flere interessante dyk. Gangstien fra parkeringen ned til Ablahamn er ikke så lang, men den er ret stejl. Følg stien mod øst over den lille eng. Når stien drejer ned mod havet, bliver det stejlere og der kommer efterhånden trappetrin. Tag det med ro, især når det er vådt og stien er fedtet. Nede i bugten går man i og ud af vandet ved stenstranden. Ablahamn byder på enkle dyk, når vinden er den rette. Men når det blæser fra nord eller nordvest skal man ikke dykke her. Så er det bedre at køre til Ransvik på sydsiden i stedet.Hvis du er i tvivl om bølger og vind, skal du altid gå ned og tjekke forholdene nede på selve stranden inden du begynder at bære udstyr ned. Det ser næsten altid roligt ud oppe fra parkeringen. På trods af, at Kullen og i særdeleshed Ablahamn er en meget malerisk lokalitet, så er det især det marine liv, som er det mest interessante. På forbjerget, der stikker ud i østsiden af bugten, er der en smuk væg beklædt med søpunge og et stykke nede i dybet ser man store, røde søsole, eremitkrebs og nøgensnegle hvis det er den rigtige sæson. Mod vest ligger et af Kullens bedste steder at se havkatte og her finder man også blødkorallen dødningehånd. I midten af bugten er en skråning med klipper, og når vandet bliver varmere, er der masser af hummer her. Lidt dybere finder man et goldt landskab med sten og sand. I nordøstlig retning fra stranden finder man sommetider hundredvis af farvestrålende brunpølser på ca. 18 meters dybde. Det er en søpølse, der kendes på sine konstant arbejdende arme, der stikker op af sandet.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning Kør ud af Helsingborg i retning mod Höganäs og Mölle. Fortsæt gennem Mölle ud på Kullaberg gennem betalingsanlægget. Halvejs ude på Kullen, lige ved golfklubbens klubhus på venstre side, ligger Ablahamns parkering på højre side af vejen.

I og op af vandet Anvend stenstranden, når du skal i og op af vandet. Tag det med ro, når du går i og op, da stenen er store og glatte.

Farlige områder Undgå Ablaham, når vinden kommer fra nord eller nordvest. Det giver bølger. Om sommeren kommer der også både ind og ankrer, op, så det gælder om ar være opmærksom, når du stiger op.

Faciliteter Nede ved stranden er en redningskrans.

Sigt, dybde og strøm Du kan forvente fem til ti meter sigt, når vejret er godt. Største dybde 25 meter. Inde i bugten er den ingen strøm, men længere ude, kan den godt tage til.

Tilladelser Det er ikke nødvendigt at indhente, tilladelse, men Kullaberg er marint naturreservat, så du må ikke fiske, indsamle hummere eller tage noget med op fra kysten og 300 meter ud.

Luftpåfyldning Se DYK-guiden for information om aktuelle centre i området.

Bedste årstid I marts, april og maj er sigten som regel god, men om sommeren og et stykke ind på efteråret er der meget liv tæt på Kullens kyst.

Foto Ablahamn overgår Ransvik i sin mangfoldighed. Om foråret er der mange nøgensnegle. Om sommeren myldrer bugten af liv, helt oppe fra de laveste dele til de større dubder, hvor de mere saltvandskrævende dyr lever. Det er det bedste sted på Kullen at se multer og havkatte.

Læs også