DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #13 - Oliehavnen, Århus
Vi gør mentalt klar til at springe i Århus Havn.
Kystleksikon #13 - Oliehavnen, Århus
Der er masser af liv på stenene langs molen. Belønninger venter den, der har tålmodighed til at kigge efter detaljer.

Kystleksikon #13

- Oliehavnen, Århus

Tekst og foto: Casper Tybjerg
Når man kommer kørende til Oliehavnen på Århus Havn er dykning ikke ligefrem det første, man tænker på. Beholdere så store som huse fyldt med benzin fra Shell og Statoil pryder landskabet omkring vejen. Men faktum er, at Oliehavnen byder på noget af den bedste dykning i nærheden af Århus Centrum.

Man dykker på ydersiden af Oliehavnen og således ikke i et havnebassin. Bilen parkeres og derefter kommer den første udfordring: at kravle over en betonmur og at transportere udstyret ned til vandet på den anden side. Der er fastmonterede stiger, som gør det muligt, men regn med, at armene kommer på arbejde. Udstyret samles ved vandkanten og efter et sikkerhedscheck kan dykket begynde. 

Allerede på to meters dybde møder man de første, store sten. Der er cirka otte meter til bunden og hele vejen ned følger man stenene, som er fyldt med liv. Vi har set forbløffende store torsk gemme sig mellem stenene. 

Dykket ved Oliehavnen handler om stenene og alle de oplevelser, som de gemmer på. Når man først ned til den bløde havnebund på otte meters dybde, er der ikke meget at komme efter. Sigten er ofte ringe hernede, og der er ikke lige så meget liv som længere oppe i vandsøjlen.

Molen er mange hundrede meter lang, så der er nok at se på til selv et meget langt dyk. Brug tiden omkring stenene, kig ind bag ved de store og se, om der skulle gemme sig noget overraskende. 

Der er ofte fiskere langs molen. Invester lidt tid i dem og fortæl dem, at I har tænkt jer at dykke. Brug en bøje, så fiskerne kan se, hvor I er. Så skulle der helst ikke forekomme uheldige sammenstød mellem eventyrlystne dykkere og skarpe fiskekroge. Husk at være oppe af vandet og væk fra havnen, inden den bliver låst af. 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

KØREVEJLEDNING Kør til Århus Havn (sydlige del). Kør ud af Oliehavnsvej til Østre Molearm. Bemærk, at havneområdet låses af, når arbejdsdagen slutter. Check derfor ved indgangen, hvornår der låses af den pågældende dag.

I OG OP AF VANDET Det bedste sted at gå i vandet er i hjørnet mellem Østre Molearm og Kystværnsvej. Først klatrer man over betonvæggen og derefter er det bare at hoppe i vandet.

LUFTPÅFYLDNING Kan fås hos et af de århusianske dykkercentre. Se Dykguiden bag i bladet for kontaktoplysninger.

BEDSTE ÅRSTID Her kan dykkes året rundt, men der er mest at se på forår, sommer og efterår.

FARLIGE OMRÅDER Her dykkes fra et havneområde. Vis hensyn og dyk kun på ydersiden af havnemolen.

DYBDE Middeldybden på dykket er 6-9 meter.

STRØM Der forekommer så godt som aldrig strøm i området.

SIGT Alt mellem 2-10 meter må forventes

VINDFORHOLD Stedet ligger relativt godt beskyttet af havnens ydre moler, så dykket her er ikke så følsomt for vind.

FACILITETER Der er ingen nævneværdige faciliteter i området, så alt skal medbringes hjemmefra.

FOTOMULIGHEDER Dette er så udpræget et nærbilled-dyk og hvis man kan lide at kigge efter små, farverige organismer, er Oliehavnen et udmærket bud på en god oplevelse. 

TILLADELSER Ikke nødvendigt.

Læs også