DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #13 - Oliehavnen, Århus
Vi gør mentalt klar til at springe i Århus Havn.
Kystleksikon #13 - Oliehavnen, Århus
Der er masser af liv på stenene langs molen. Belønninger venter den, der har tålmodighed til at kigge efter detaljer.

Kystleksikon #13

- Oliehavnen, Århus

Tekst og foto: Casper Tybjerg
Når man kommer kørende til Oliehavnen på Århus Havn er dykning ikke ligefrem det første, man tænker på. Beholdere så store som huse fyldt med benzin fra Shell og Statoil pryder landskabet omkring vejen. Men faktum er, at Oliehavnen byder på noget af den bedste dykning i nærheden af Århus Centrum.

Man dykker på ydersiden af Oliehavnen og således ikke i et havnebassin. Bilen parkeres og derefter kommer den første udfordring: at kravle over en betonmur og at transportere udstyret ned til vandet på den anden side. Der er fastmonterede stiger, som gør det muligt, men regn med, at armene kommer på arbejde. Udstyret samles ved vandkanten og efter et sikkerhedscheck kan dykket begynde. 

Allerede på to meters dybde møder man de første, store sten. Der er cirka otte meter til bunden og hele vejen ned følger man stenene, som er fyldt med liv. Vi har set forbløffende store torsk gemme sig mellem stenene. 

Dykket ved Oliehavnen handler om stenene og alle de oplevelser, som de gemmer på. Når man først ned til den bløde havnebund på otte meters dybde, er der ikke meget at komme efter. Sigten er ofte ringe hernede, og der er ikke lige så meget liv som længere oppe i vandsøjlen.

Molen er mange hundrede meter lang, så der er nok at se på til selv et meget langt dyk. Brug tiden omkring stenene, kig ind bag ved de store og se, om der skulle gemme sig noget overraskende. 

Der er ofte fiskere langs molen. Invester lidt tid i dem og fortæl dem, at I har tænkt jer at dykke. Brug en bøje, så fiskerne kan se, hvor I er. Så skulle der helst ikke forekomme uheldige sammenstød mellem eventyrlystne dykkere og skarpe fiskekroge. Husk at være oppe af vandet og væk fra havnen, inden den bliver låst af. 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også