DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Lars Kirkegaard – digital pioner
Lars Kirkegaard – digital pioner
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Brothers Island, Rødehavet Kamera D70 i Sea&Sea-hus Eksponering 1/2 sek, f32 ISO 1400 Blitz Fastlys Green Force-lygte Objektiv Nikkor 60mm Kommentar Billedet er taget sent om eftermiddagen i november måned, og der er det faktisk ret mørkt på skyggesiden af Brothers. Jeg besluttede mig derfor for at lave nogle makrobilleder med lang lukkertid. Koralgrenen er fotograferet nedefra op imod overfladen.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Norsk Yrkesdykkerskole, Oslo Kamera D80 i Hugyfot-hus Eksponering 1/15 sek, f4, ISO 800 Blitz To Sea&Sea YS90 Objektiv Nikkor 12-24mm – 14mm indstilling Kommentar Dette billede blev taget i forbindelse med en artikel om erhvervsdykning. Jeg har faktisk præcist samme udstyr på som dykkeren, der spuler, så på én dag prøvede jeg både hjelm, varmtvandsdragt og dykkeklokke for første gang. Så jeg er ret stolt af, at jeg have overskud til samtidig at tage dette billede.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Saltstraumen, Norge Kamera D80 i Hugyfot-hus Eksponering 1/125 sek, f3,6, ISO 400 Blitz To Sea&Sea YS90o Objektiv Nikkor 105mm Kommentar Jeg elsker at finde udsnit i undervandslivet. Altså at finde elementer i elementerne… hvis man har øjnene åbne og går tæt på, er mulighederne uendelige. Og det er nemt at få knald på farverne.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Allinge, Bornholm i midten af 90’erne Kamera Nikonos V Eksponering Formodentlig 1/30 sek, f8, film ISO 100 Blitz Ingen Objektiv Nikkor 20mm Kommentar Bornholm var i en årrække min yndlingsdestination og jeg havde altid kamera med. Dette billede er fotograferet ved røgeriet ved Allinge en tidlig morgen. Efter at jeg havde svømmet igennem det stille klare vand, vendte jeg mig om og så dette syn. Fantastisk.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Brothers, Ægypten Kamera D70 i Sea&Sea-hus Eksponering 1/30 sek, f32, ISO 1600 Blitz To Sea&Sea YS90 Objektiv Nikkor 60mm Kommentar Jeg hader at indrømme, at dette var et ”lucky shot”. Men der var hundredvis af disse juvelfanebarser og jeg opgav at komme tæt på dem. Så dette er fotograferet i strakt arm og skudt på øjemål. Flashen gjorde, at motivet står helt skarpt.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Kristiansand i slutningen af 90´erne Kamera Nikonos V Eksponering 1600 ASA Ilford sort/hvid diasfilm. Blitz Nikon 105 Objektiv Nikkor 12 mm Kommentar Jeg elsker dette billede. Og det sværeste var faktisk at dirigere modellen på plads. Han var tysker, og vi fik ikke talt godt nok sammen inden dykket om, hvordan han skulle reagere på mine fotomodel-håndsignaler. Et godt bevis på, at en velplaceret dykker i billedet altid gør et godt billede bedre.
Lars Kirkegaard – digital pioner
Sted Little Brother, Ægypten Kamera D70 i Sea&Sea-hus Eksponering 1/125 sek, f5,6, ISO 200 Blitz To Sea&Sea YS90 Objektiv Nikkor 10,5mm Kommentar Efter et langt teknisk dyk, havde jeg 1,5 times dekompression. Men når man er på et koralrev på Brothers, gør det ikke så meget. Vi nåede at svømme hele vejen rundt om Little Brother og padden her fulgte os det meste af vejen.

Lars Kirkegaard

– digital pioner

Da Lars i 1991 gik i banken og lånte en mindre formue til et Nikonos V undervandskamera samt en vidvinkel og en flash, havde han allerede været i lære som reklamefotograf i et par år. Stik imod al fornuft, købte han det bedste kamera på markedet uden synderlig meget erfaring i undervandsfotografering. Men han stolede på sine fotofærdigheder og på, at det kun ville tage kort tid, inden han mestrede det.
– I starten af 90’erne var der ikke mange, der vidste noget om uv-foto, men jeg var også forberedt på at lære det hele selv. Og hvorfor ikke? Jeg kunne jo det tekniske på rygraden allerede, og jeg havde undervist i foto på forskellige ungdomsskoler i flere år. Der tog jeg dog fejl!, husker Lars.
Det var først mange år senere, efter at han var færdigudlært, at han fik et arbejde på Great Barrier Reef i Australien som turistfotograf, hvor han tog to ruller film om dagen, at han rigtig fandt formen. Her arbejdede han i et halvt års tid, før han tog videre rundt i verden og underviste i foto og dykning.
Nu, mange år senere, er erfaringen blevet større. Lars blev efterfølgende uddannet som Grafonom med speciale i grafisk teknik og økonomi, og var i seks år daglig leder af DYK. Her var han med til at indføre brug af digitale billeder i magasinet, og var en af de første digitale undervandsfotografer i Skandinavien.
Lars har været dommer i mange fotokonkurrencer og introducerede fotokonkurrencen på Copenhagen Diveshow. Han er i dag medejer af dykkerejsebureauet Sea Safaris, og har derfor mulighed for at fotografere mange steder i verden. Desuden underviser han selv nye og erfarne undervandsfotografer og har samtidig et par nordiske agenturer på kamerahuse, filtre og videohuse. Favoritfotodykkesteder er Norge og Rødehavet.
– Undervandsvideo er blevet min nye store passion, så måske vil man i fremtiden se mig lige så ofte med et videokamera som med still-billedhuset, slutter Lars.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet