DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Dykker i skov Sted Lyngstøylvatnet Norge, juli 2008 Kamera Nikon D80 i Ikelite-hus Objektiv Nikkor 10,5mm Eksponering f/4, 1/60 sek, ISO 100, Exp -1 Blitz Ingen Kommentar At dykke blandt træerne i Lyngstøylvatnet er en magisk og anderledes dykkeoplevelse. Da dette billede blev taget, havde det regnet i et par dage og den gradvist dårligere sigt kom smygende som en tåge.
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Dykker og træ Sted Lyngstøylvatnet Norge, juli 2006 Kamera Nikon D70 i Ikelite-hus Objektiv Nikkor 10,5mm Eksponering f/7.1, 1/60 sek, ISO 200 Blitz Ingen Kommentar Den grønne bund i Lyngstøylvatnet i kombination med de 100 år gamle træer, giver fantastiske muligheder for at tage billeder. Problemet er kun, hvor meget tålmodighed modellen har, før billedet bliver perfekt.
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Little Bug Sted Smögen, april 2008 Kamera Nikon D80 i Ikelite-hus Objektiv Nikon AF 105mm med +2 diopter Eksponering f/18, 1/60, ISO 100, Exp -0,67 Blitz To Ikelite DS 125 på TTL Exp -1 Kommentar En eller anden slags isopode på lav dybde ud for Smögen.
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Nøgensneglen Flabellina Verrucosa Sted Trondheimsfjorden, juli 2006 Kamera Nikon D70 i Ikelite-hus Objektiv Nikon 60mm Eksponering f/36, 1/250 sek, ISO 200 Blitz En Ikelite DS 125 på TTL
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Porcelænskrabbe Sted Marsa Shagra husrev, oktober 2001 Kamera Nikonos V Objektiv Nikon 35 mm Eksponering f/22, Blitz En Nikonos SB105 på TTL Film Fuji Velvia 50 ASA Kommentar En porcelænskrabbe der sidder inde i en koral. Et Nikonos V med Ocean Optics makroforsats var perfekt til dette foto. En lille pind på størrelse med en tandstik til at afgøre, hvor fokus lå – i dette tilfælde inde i korallen. Så var det bare at vente i mørket, til motivet kiggede frem på rette sted.
Rikard Godlund – konkurrencelysten civilingeniør
Motiv Squid in the dark Sted Gulmarsfjorden, september 2007 Kamera Nikon D80 i Ikelite-hus Objektiv Nikon D60 med Kenko 1,5 telekonverter Eksponering f/25, 1/80 sek, ISO 100, Exp -0,67 Blitz En Ikelite DS 125 på TTL Kommentar Natdyk i Gullmarsfjorden om efteråret er blandt det bedste, der findes. Sommetider kan man være heldig at få mulighed for at fotografere blæksprutten Sepietta oveniana.

Rikard Godlund

– konkurrencelysten civilingeniør

Fascinationen af havet, søer, dyr og planter var sandsynligvis det, der fik Richard til at begynde med dykning. – Interessen for fotografering har hele tiden været der, beretter Rikard Godlund. Det startede med et grundkurs i sportsdykning i en lokal dykkerklub i 1993. Da muligheden for at købe et brugt Nikonos V dukkede op nogle år senere, var der ikke meget at tvivle på. Fra og med den dag forandredes dykningen for Rikard og kom til at handle mere og mere om undervandsfotografering. Under en fotorejse til Skotland i 2003 sammen med Anders Salesjö druknede Nikonos-kameraet allerede på den anden dag. – Jeg var helt ødelagt over udsigten til at skulle dykke en hel uge uden at være i stand til at tage nogen billeder overhovedet, siger Rikard. Men Anders så ikke noget større problem i det, og lånte ganske enkelt bare noget af sit udstyr, et Aquatica-hus med et Nikon F801 kamera, til Rikard. Allerede under det første dyk med den lånte udrustning indså Rikard, at fotografering med Nikonos V var et overstået kapitel, og at der måtte bedre udstyr til. Da han kom hjem købte han et brugt Aquatica-hus og et Nikon-F801s for $1000 på Ebay. Derefter tog hans fotointeresse for alvor over. I dag er Rikard Godlund 33 år og arbejder som civilingingeniør med ansvar for indkøb. Den tidskrævende hobby som undervandsfotograf er blevet en livsstil, som engagerer hele Rikards familie. Han er bosat midt i Sverige, så der er et varierende antal dykkesteder at vælge imellem – Jeg dykker og fotograferer både langs kysterne samt i vores store søer, ikke mindst i Vättern, og i en hel del gamle miner og kalkbrud beretter Rikard. – Hver type dykkested har sine muligheder og udfordringer. Jeg går ofte og funderer over hvilke nye typer billeder, som jeg kan tage på de steder, hvor jeg dykker regelmæssigt. Rikard plejer at stille op i SM og NM i undervandsfotografering samt i diverse online-konkurrencer på nettet. Det er stadig en stor inspirationskilde at møde andre undervandsfotografer og at konkurrere mod dem. Rejser er en naturlig del af dykning og uv-foto, og han plejer at forsøge at komme af sted til et tropisk eller subtropisk rejsemål for at fotografere mindst en og helst et par gange om året, men også fotorejser til nordlige steder som Norge og Skotland ligger Rikards hjerte nær. Drømmerejsemålene er Wakatobi, Maldiverne og Antarktis. Rikards kamerataske indeholder i dag et Nikon D80, et Ikelite uv-hus og to Ikelite DS125 blitzer. Objektiverne er Nikon 10,5mm, Tokina AT-X 12-24mm, Sigma 14mm f/3.5, Nikon AF-S DX 18-70mm, Nikon AF 60mm, Nikon AF 105mm samt to telekonvertere fra Kenko og diverse dioptere mm. Se flere af Rikards bilder på www.rikardgodlund.com

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også