DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Leigh Bishop – vragspecialisten
Leigh Bishop – vragspecialisten
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Fear the guns Sted HMS Audacious, Nordatlanten Dybde 66 meter Kamera Nikon F4 med 15mm fiskeøje Eksponering 4 sekunder på stativ Film Kodak T Max 3200 Belysning Naturligt lys Kommentar Motivet er de enorme kanoner fra HMS Audacious, et 23,000 ton præ-dreadnought slagskib. Kameraet blev sat på stativ og der blev fokuseret manuelt, inden vi ventede på dykkerne, der skulle give indtryk af størrelsesforholdet.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Time Stands Still Sted HMHS Britannic, Det Ægæiske Hav Dybde 120 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm objektiv Eksponering 17 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x presset til 1600 ASA Belysning Naturligt lys Kommentar Modellen Richard Stevenson forstod, at han var nødt til at holde sig ubevægelig indtil han fik signal om, at måtte bevæge sig. Dykkeren her giver et perfekt indtryk af skruernes massive størrelse. Fotostativet blev sat op på skibets ror på 116 meters dybde.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Spiral Staircase Sted HMHS Britannic, Det Ægæiske Hav Dybde 120 meter Kamera Nikon F90x med 16mm objektiv Eksponering f5.6 1/60 sekund Film Fuji Sensia E6 200 ASA Belysning To Sea&Sea YS350 Kommentar Udfordringen var at bringe billederne fra det indre af den største forliste oceanliner i verden op til overfladen. Skibet er Titanics mindre kendte søsterskib Britannic. Ultralette opdriftsneutrale blitzarme blev spredt ud til siderne for at opnå den korrekte eksponering i det mørke indelukke.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Umbrella man Sted Empire Heritage, Nordatlanten Dybde 230 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fiskeøje Eksponering 10 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x presset til 1600 ASA Belysning Naturligt lys Kommentar Find paraplymanden! Når fisk svømmer omkring som de nu gør, vil de i sagens natur lave slørede aftryk under den lange eksponering. Tanks lå spredt ud over havbunden.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Atlantic Elegance Sted RMS Justicia, Nordatlanten Dybde 70 meter Kamera Nikon F90x med 16 mm fiskeøje Eksponering 7 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x presset til 1600 ASA Belysning Naturlig lys Kommentar Kameravinklen og stativet er indstillet for at fange så meget naturligt lys som muligt ved denne enorme oceanliner. Vi ventede på, at fiskestimen skulle bevæge sig ind i billedfeltet, før en dykker dukkede op for at give indtryk af størrelsesforholdet.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel War and peace Sted HMS Limbourne, Den Engelske Kanal Dybde 85 meter Kamera Nikon F90x med 16mm fiskeøje Eksponering f5.6 1/60 sekund Film Fuji Sensia E6 slide 400 ASA Belysning To Sea&Sea YS350 Kommentar Modellen Mark Bullen er en professionel billedmager, som på en meget simpel måde løste sin opgave som model på billedet. Vraget lå i bælgravende mørke hvorfor den kraftige lyskilde blev nødvendig.
Leigh Bishop – vragspecialisten
Titel Ghosts Sted Wilhelm Gustloff, Østersøen Dybde 50 meter Kamera Nikon F4 med 15 mm fiskeøje Eksponering 8 sekunder på stativ Film Agfa Scala 200x presset til 1600 ASA Belysning Naturligt lys Kommentar Når man ser på dette billede og dækket af teaktræ, kan man ikke lade være med at tænke over hvor mange skræmte mennesker, der stod her og frygtede for deres liv, da denne naziliner gik ned med sine 10.000 passagerer.

Leigh Bishop

– vragspecialisten

Leigh har vragdykket i de sidste 20 år og han har i løbet af sin dykkekarriere specialiseret sig i at fotografere dybtliggende vrag. Hans passion for vragfoto begyndte, da han i 1998 blev inviteret med på en ekspedition til Titanics søsterskib Britannic i Grækenland. En eller anden skulle tage fotos og Leigh indvilligede. Under en fem uger lang ekspedition for at fotografere vrag i Nordatlanten i starten af det nye årtusind, tog hans fototeknik en ny drejning. Efter at have skudt fotos af det majestætiske passagerskib Justicia på 70 meters dybde med blitz, var han utilfreds med resultatet. Billederne levede ikke op til det, han så med sine egne øjne under vandet. Selv om sigtbarheden var formidabel, kunne blitzerne kun oplyse en lille del af vraget – resten forsvandt i mørket.
Året efter tog han tilbage til Nordatlanten med en ny idé. Han monterede sit kamera på stativ og pressede sin film til 1600 ISO, så han kunne undfange hele vraget med lange eksponeringer og uden kunstigt lys. Det blev derefter hans foretrukne teknik.
Han har deltaget i stort set hver eneste større vragekspedition i de sidste ti år. Nu hvor han nærmer sig de 40 år, arbejder han stadig som brandmand på fuld tid i London og bruger fritiden og ferierne på vragdykning.
Leigh var en af de første europæere, der begyndte af anvende trimix for at kunne udforske dybere vrag helt tilbage i de tidlige 90’ere, og han skiftede fra tunge dobbeltflasker til rebreathere, så snart de begyndte at blive et sikkert og pålideligt alternativ til åben scuba.
– Jeg har en plan om at fotografere oceanlinere på havbunden. Jeg vil lave en bog om skibe der gik tabt, som de var før og som de er nu. Det sværeste er at få indsamlet fotomaterialet. Lige nu har jeg omtrent 30-40 forskellige linere på plads. Mine rejser har bragt mig til berømte fartøjer som Titanic og Lusitania og også moderne skibe som det russiske Mihail Lermontov ud for Ny Zealand. Når jeg har nået 50 skibe, begynder jeg at lede efter et forlag, fortæller Leigh.
Selv om han stadig er en dedikeret filmbruger, er han også begyndt at skyde digitalt. Hans udstyr består af det samme F90x film-kamera i Aquatica-housing, som han har brugt i de sidste 10 år, men han bruger også et Canon full frame 5D digital-kamera, ligeledes i Aquatica-housing.
Det er ikke kun fotograferingen, der interesserer ham. Historien er også spændende. Leigh har været med til at udforske og opdage omtrent 400 vrag omkring England. Hans billeder har været publiceret over hele verden og har prydet 30 magasinforsider. Derudover er Leigh en populær foredragsholder og har blandt andet besøgt Copenhagen Diveshow flere gange

Se mere på www.deepimage.co.uk

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også