DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Markos fotoalmanak 6. del – – eksporter dine billeder
I Lightroom er det superenkelt at lave et web-galleri til en hjemmeside. Det er bedst at bruge de enkle skabeloner – de virker på de fleste platforme. Lightroom viser, hvordan det færdige galleri kommer til at se ud. Når man klikker på et billede, bliver det større.
Markos fotoalmanak 6. del – – eksporter dine billeder
Et eksempel på personlig kunst på væggen. Fotoet er fra Rødehavet og er blevet behandlet og beskåret i Lightroom, hvorefter det er printet på lærred. Vær ikke bange for at eksperimentere med lidt atypiske formater.
Markos fotoalmanak 6. del – – eksporter dine billeder
Det findes mange virksomheder, der tilbyder produktion af fotobøger i små oplag. En af de største og mest kendte hedder Blurp. Denne amerikanske tjeneste er direkte indbygget i Lightroom via modulet Book.
Markos fotoalmanak 6. del – – eksporter dine billeder
Slideshowmodulet i Lightroom gør det let at lave lækre skærmfremvisninger af dine billeder med overblændinger og baggrundsmusik.
Markos fotoalmanak 6. del – – eksporter dine billeder
I Book-modulet kan du designe din egen fotobog. Og bruger du Blurp, kan du ovenikøbet se prisen ændre sig efterhånden som du fjerner og tilføjer sider eller ændrer format.

Markos fotoalmanak 6. del

– eksporter dine billeder

Af Marko Wramén
I dette sidste afsnit i vores fotoserie kigger vi nærmere på, hvad du kan gøre med billederne, når de er arkiverede og behandlede. Hvis de bare bliver liggende på din harddisk, er der jo ingen, der får glæde af dem!

Du har anskaffet kamera, objektiv og undervandshus, og måske også en blitz. Du har dykket, fotograferet, tjekket dine billeder og skudt flere igen. Du har hentet billederne til din computer, importeret dem til Lightroom, givet dem begavede navne, lavet udvalg, skrevet keywords og efterbehandlet billederne. Nu sidder du så med en lille samling af dine flotteste undervandsbilleder, som du vil vise til resten af verden. Godt så! Hvordan gør man det?

Hvis vi går lidt systematisk til værks, er der syv grundlæggende situationer, når du skal dele dine billeder. Du kan: 

Sende e-mail el. vise på Facebook og Twitter

Lave slideshows

Publicere på en hjemmeside

Printe ud hjemme

Bestille flotte kopier hos fotohandleren

Publicere på tryk – fx i DYK

Lave en bog

De vigtigste parametre, når du eksporterer et foto, er størrelse, opløsning og kvalitet (komprimering). Alt efter, hvordan du indstiller disse parametre, får du billeder i forskellige filstørrelser, som kan anvendes til forskellige formål. Hvis du vil e-maile billederne og de skal vises på skærmen, rækker det fx med en opløsning på 72 ppi (pixels per inch/pixels pr. tomme) mens du behøver betydeligt større opløsning, hvis billedet skal trykkes, fx i DYK.

1. E-mail/Facebook/Twitter

Der er ikke mange, der sender breve eller postkort længere – e-mail og sociale medier har taget over. Vi sender en mail, oplader billeder til Facebook eller måske laver vi et rigtigt postkort med billeder via en app i vores smartphone.

I alle disse situationer har du brug for en billedfil, som ser godt ud, uden at den bliver for stor og tung til at sende rundt. I Lightroom er der færdige skabeloner til billedeksport til forskellige formål. Det er bare at markere et eller flere billeder i biblioteksmodulet (Library) og derefter trykke på export nede til venstre (eller trykke cmd-shift-E). Så får du en eksportdialog, hvor du kan vælge mellem forindstillinger eller lave dine egne.

I den aktuelle version af Lightroom (4.2) er der to presets til e-mail-eksport – enten direkte til en e-mail eller til harddisken. Hvis du vælger direkte til e-mail, så skaber Lightroom en e-mail med billedet vedhæftet. Det er ikke en særlig smidig løsning, for du har ikke adgang til adressebogen. I den anden variant gemmes filen i stedet på harddisken, så du selv kan vedhæfte filen i en e-mail bagefter.

Til e-mail, og alle andre situationer, hvor billedet skal vises på en skærm, rækker det med en opløsning på 72 ppi. Det er den opløsning, de fleste skærme kan vise (bortset fra Apples retina-skærme på de nyeste iPhones, iPads og Mac Books). Ved at sænke opløsningen til 72 ppi, så bliver din billedfil meget mindre.

Næste skridt er at begrænse den fysiske størrelse. Hvor bred og høj behøver billedet at være? Hvis du skal lægge det på Facebook, behøver det ikke at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også