DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Levende liv – at finde en partner
I parringstiden bærer savgyltens han en smuk parringsdragt for at imponere hunnerne.
Levende liv – at finde en partner
Tangsnarrens han forsøger at forføre hunner med en kraftfuld dans. Når hunnen vælger partner, er dansens intensitet betydeligt vigtigere end kropsstørrelsen.
Levende liv – at finde en partner
Parringsvillige hunkrabber afgiver duftstoffer inden hudskiftet for at tiltrække hanner. Når hunnen smider den gamle hud, hjælper hannen ofte med at fjerne det gamle hudskelet. Derefter sker parringen.

Levende liv

– at finde en partner

Tekst og foto: Anders Salesjö/undervattensbilder.se

Danseglad og veltrænet han søger farveprægtig og velduftende hun for produktion af livskraftige børn.
Sådan kunne en kontakt-annonce se ud under havoverfladen, men dyr bruger ikke kontaktannoncer, de benytter andre metoder...

De allerfleste dyr i havet bryder sig faktisk ikke om at komme i kontakt med en partner. Dyriske svampe, søanemoner, muslinger, søpunge og en mængde andre dyr formerer sig ved at gyde æg- og sædceller frit i vandet, omtrent på samme måde som træer spreder pollen i luften om foråret og i forsommeren. Denne form for forplantning er typisk for marine dyr, som sidder fastvokset til et substrat. Helt anderledes er det blandt mange af de mobile dyr. Her foregår der oftest et nøje valg af en partner, og det er bestemt ikke tilfældigt hvem man vælger at forplante sig med. Elskovshungrende beundrere udvælges nøje og derefter gør man alt hvad man kan for at forføre den eller dem, som man vil parre sig med.

Attraktiv herre med fordelagtigt ydre
Blandt mange fisk forekommer specielle parringsdragter, som skal tiltrække det modsatte køn. Oftest er det kun hannen, som bærer en smuk parringsdragt, som for eksempel hos stenbideren og savgylten, men også hos den ferskvandslevende elritse. Parringsdragten bæres ofte i flere uger i forbindelse med forplantningen. Skulle en interessant partner komme i nærheden, så kan farverne oftest intensiveres eller også kompletteres parringsdragten med et andet mønster eller en anden farve. Et typisk eksempel på dette finder vi hos blåstakken, som i vore farvande leger fra maj til juni.
Når blåstakken opvarter hunnen, rødnæbbet, spiler han finnerne ud for at vise sine smukke farver. Under legen bliver farverne mere intense, både på krop og finner. I denne tid får blåstakken et lyseblåt eller næsten hvidt område i nakken og på forreste del af ryggen. Dette lyse parti kan vise sig og forsvinde meget hurtigt. I løbet af nogle få sekunder kan blåstakken ændre farve fra forskellige nuancer af blåt til næsten hvidt og tilbage igen. Studier af blåstak og rødnæb under akvarieforhold, har vist, at det lyse område udgør en nødvendig visuel stimulans for, at rødnæbbet (hunnen) skal følge efter ham og begynde at lægge æg i hans revir.

Farvestærk hun søger fuldvoksen småbørnsfar
Den toplettede kutling er et godt eksempel på en art, hvor både hannen og hunnen bærer en smuk parringsdragt. Legemodne hunner af toplettet kutling forsøger at forføre hanner ved at fremvise deres strålende orangegul bug. Farven kan være så kraftig, at det ser ud som om hunnen lyser, men farvepragten varierer meget mellem forskellige individer. I hannernes øjne er de mest farvestrålende hunner de mest attraktive. Det har man kunnet påvise via akvarieforsøg.
Også hannerne spiller op i en smuk parringsdragt, men de skal helst være fuldvoksne, hvis de skal have en chance hos hunnerne. Udseendet er dog bare det umiddelbare kriterium. For rigtigt at imponere hunnerne rækker det ikke at være stor og have smukke farver. Endnu et vigtigt vurderingskriterium for den toplettede kutlings hunner er, hvor god hannen er som forælder. Dette kan hunnen få en idé om, ved at følge med hannen hjem...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også