DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Hollis LED 16 har en enkelt 16 watts LED med ultrahøj lysstyrke. Lyskilden udsender mere end 1.000 lumen.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Lyskeglen fra Halcyon var ikke blot bredere, den var også både hvidere og ca. 50 % lysere.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Halcyonlygten leveres med en E/O wet connector, så man kan afkoble lygtehovedet nede i vandet og tilslutte batteriet til en anden enhed som fx en eldrevet varmevest.
Lysdiodernes tvekamp – Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16
Hollis afgiver en smal stråle med et varmt lys.

Lysdiodernes tvekamp

– Halcyon EOS LED Primary mod Hollis LED 16

Tiderne ændrer sig. Nu om dage går dykkere i vandet med små lygter, som faktisk fortjener navnet lommelygte, men alligevel lyser de stærkere, end de fleste kunne forestille sig for fem år siden. Og så kan de prale med brændtider, der rækker til alle natdyk på en uges ferie.

Før skulle så stærke lygter have strøm via et kabel fra en stor batteripakke, men dem, der fremstiller disse lygter, har været nødt til at tænke om. Der er ikke særlig mange dykkere, der går kilometervis ind i huler, men der er masser af dykkere, der gerne lader sig inspirere af de eventyrlystne helte. De vil stadig gerne dykke med en separat batteripakke, men måske kunne man simpelthen lave batteripakken lidt mindre?
Halcyon er tæt forbundet med en uddannelsesorganisation, hvis rødder findes blandt Floridas huledykkere, Global Underwater Explorers (GUE). Halcyon har altid leveret udstyr, der tilfredsstiller de mest kræsne huledykkere. Og de ved, at markedet for todelte lygter er stort. Men hvis alle dykkede med disse lygter i huler, ville de fleste hulesystemer komme til at minde om Københavns Hovedbanegård i myldretiden. Ikke desto mindre vil andre producenter gerne have en del af kagen, og de fleste er ikke overraskende fra USA.
Hollis Industries har også et bud i genren. Bob Hollis er den grå eminence inden for dykkeindustrien i USA, og han har brands som Oceanic, Aeris, Pelagic og Romi under sine beskyttende vinger. En af hans sønner styrer den tekniske dykning, og den gren af forretningen bærer familiens ærefulde navn.
I dag har jeg midlertidigt to lygter til teknisk dykning i min varetægt – en fra hver af de to producenter. De ser umiddelbart meget ens ud, men som alle andre, der overvejer at investere i sådan en lygte, er jeg naturligvis nysgerrig efter at finde ud af, hvordan de måler sig mod hinanden.

Lyskilder
Det er næppe nødvendigt at nævne, at begge lygter er fremstillet med højeste præcision. Lygtehovederne er nydeligt fræset i aluminium og elokseret i en finish, der både er robust og korrosionsbestandig. Begge leveres med håndtag af Goodman-typen, som gør det muligt at anvende hånden, som holder lygten. Begge kan justeres permanent med en stjerneskruetrækker.
Halcyon har endelig bidt i det sure æble og er hostet op med en lygte baseret på LED-teknik. Modellen hedder EOS LED Primary Light. Den burde være betragteligt mindre skrøbelig end HID-lygterne, der ellers er meget populære – indtil ejeren dunker lygtehovedet i dørken. Så skal både den dyre HID-lyskilde og elektronikken som regel skiftes ud.
LED-lyskilder er utroligt robuste, og de har en forventet levetid på 20.000 brændtimer. Halcyon hævder også, at deres lygte giver mere lys end en 10-watts HID. EOS har tre lysdioder monteret tæt sammen med et totalt effektforbrug på 12 watt. Ved fuld styrke opgives outputtet til at modsvare 600 lumen eller 1.450 lux på tre meters afstand.
Indbyggede termosikringer sænker automatisk effektforbruget for at beskytte LED-klasen mod overophedning, hvilket er en risiko, når lygten tændes på land. Den har også to manuelle indstillinger på halv og hel styrke.
Hollis LED 16 er på nogle punkter konstrueret anderledes. Den har en enkelt 16 watts LED med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også