DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Monkey Diving – join the revolution
Finnerne bruges kun til at styre med. Tanken er i læ bag skulderen og delvist bag scooteren. PP Når man svømmer tæt forbi revet, kan man for alvor fornemme farten.
Monkey Diving – join the revolution
Dybden bør begrænses til fem-ti meter. Løber man tom for luft, er der ikke andet at gøre end at svømme til overfladen.
Monkey Diving – join the revolution
Selv om monkey diving kan praktiseres uden, så går det hele først op i en højere enhed, når uv-scooteren tages i anvendelse.
Monkey Diving – join the revolution
Monkey Diving – join the revolution
Monkey Diving – join the revolution
Faisal Khalaf er en meget passioneret fortaler for monkey diving, og han håber at få træningsorganisationerne til at se lyset.
Monkey Diving – join the revolution
Dybden bør begrænses til fem-ti meter. Løber man tom for luft, er der ikke andet at gøre end at svømme til overfladen.
Monkey Diving – join the revolution
De to ægyptiske piger monkey-dykker for første gang. Billedet er taget fem minutter efter, de fik introduktionen.
Monkey Diving – join the revolution
Extreme monkey diving Faisal Style – don’t try this at home ...

Monkey Diving

– join the revolution

Det er ikke så ofte, at man bliver præsenteret for en helt ny måde at dykke på, men monkey diving har potentiale til at blive the next big thing. Det handler i al sin enkelhed om at skrælle alle uvæsentlige udstyrskomponenter bort – og så tilføje en scooter. Det er måske ikke den sikreste form for dykning. Men det er kolossalt sjovt og så let, at selv folk, der aldrig før har dykket, efter få minutter drøner af sted, som om de aldrig havde bestilt andet.

Jeg suser over Thistlegorm med en svimlende hastighed. Især når jeg bevæger mig helt tæt på vraget, kan jeg rigtig fornemme farten. Jeg drøner gennem passager, hvor jeg ellers ikke ville kunne være, men med mit superkompakte monkey-rig fylder jeg næsten intet – jeg er langt mere adræt og fleksibel end i normalt udstyr. Jeg kan lave loops og barrel rolls. Jeg kan sågar vende på en tallerken, hvis det skal være.
Jeg ræser tæt forbi et par ”almindelige” dykkere, der stirrer vantro på mig. Der går lidt tid, inden deres hjerner når at behandle synsinformationerne. Så griner de til hinanden og peger. Man kan næsten høre dem sige: Cool!
Og det er cool. Det, de ser, er en dykker med alt overflødigt udstyr skrællet bort. Han bærer badebukser og en tynd rash guard på overkroppen. Der er ingen flasker på ryggen og ingen BCD eller alternativ luftkilde. I venstre side bærer dykkeren en stageflaske med en regulator, der går rundt om nakken og ender i munden. Dykkeren har højre hånd strakt frem, og med den styrer han den kraftige X-scooter, der er fastgjort i en strop, som sidder i en D-ring på seletøjet. Det er monkey diving i en nøddeskal. Vandmodstanden er minimal, når alt overflødigt grej er væk, og flasken sidder gemt af vejen bag skulderen under venstre arm, og man kan ræse af sted med en fart og manøvredygtighed, der skal prøves for rigtigt at kunne forstås. Det er simpelthen en befriende oplevelse og formodentlig det tætteste, man kan komme på at flyve.

Fjolledykning?    
Ideen til monkey diving opstod om bord på liveaboarden MV Tala i 2006. Tala er forsynet med masser af udstyr til teknisk dykning, så overalt er der dobbeltsæt, uv-scootere, stageflasker og alt hvad man ellers har brug for, når Rødehavet skal udforskes.
Med alt det udstyr på dykkeplatformen begyndte besætningen sommetider at snuppe en stageflaske og hoppe i vandet, hvis de lige skulle efterse skruen, rengøre båden nedenunder eller hente en tabt genstand op. Snart fandt de ud af, at det var praktisk også at tage en bagplade på. Dels gav den lidt ballast, dels udgjorde den et sted at anbringe stageflasken, så man havde frie hænder. Denne opsætning viste sig at være enormt behagelig og praktisk – teamet oplevede en frihed, de aldrig før havde været i nærheden af. Det næste skridt var logisk – hvorfor ikke tage en uv-scooter med?
Anvendelsesmulighederne blev øget. Man kunne drøne rundt på lavt vand langs revet, man kunne komme hurtigt i vandet, hvis man i en fart skulle fotografere passerende delfiner eller en hvalhaj, og der ikke var tid til at tage fuldt udstyr på. Eller man kunne dække store distancer, fordi den superstrømlinede opsætning gav længere rækkevidde og højere hastigheder.
– Efterhånden begyndte vores gæster at stille spørgsmål om denne konfiguration. Og helt fra begyndelsen var det tydeligt for os, at det ville blive meget populært – især når vi smed en scooter ind i blandingen, fortæller Faisal Khalaf...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også