DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Naturklumme – succession i havet
Mange steder han man sænket udtjente skibe for at give successionen bedre kår. På andre lokaliteter anvendes sten, bildæk eller reef balls af beton som her på Sulawesi.
1 af 1

Naturklumme

– succession i havet

af Karina Aarup Mikkelsen
Økologisk succession er en dynamisk proces, som beskriver tilgang og udskiftning af arter i et nyt område. Med andre ord den udvikling, der gør et bart, jomfrueligt stykke havbund til et dynamisk økosystem med høj biodiversitet. Denne proces kan man bl.a. opleve på de mange kunstige rev, som findes på havbundene rundt om i verden.

 

Et kunstigt rev er en menneskeskabt struktur under vand, der typisk er bygget med det formål at fremme marint liv i områder, hvor havbunden er mere eller mindre strukturløs. Revene bliver bygget i mange forskellige materialer, fx bildæk eller betonklodser. Flere steder har man endog med fuldt overlæg sænket udrangerede skibe, som først er blevet renset for miljøskadelige komponenter. 
Uanset hvilken struktur, der anvendes som base for kunstige rev, er de alle dannet med det formål at forsyne havbunden med hårde overflader hvorpå alger, rurer, koraller eller lignende kan fæstne sig, og med tiden udvikle sig til et spændende sted med masser af liv. 
Man kan få en fornemmelse af successionens udviklingstrin ved fx at dykke på forskellige skibsvrag, hvor nogle er nyligt sunkne og andre har ligget på bunden nogen tid. Det er fascinerende at se hvordan et goldt vrag ender med at blive en lille oase, smukt dekoreret med koraller og svampe og omgivet af store stimer af fisk. Det er endnu mere fascinerende at se, hvor hurtigt successionen kan forløbe. 

 

Kampen for overlevelse

Successionens forløb afhænger af forholdene på stedet og tilgængelighed af yngel. Generelt er den tidlige succession domineret af små, hurtigvoksende arter. Med tiden får de første arter følge af større, langsomtvoksende og mere konkurrencedygtig flora og fauna.

De første, som invaderer et kunstigt rev, er mikroorganismerne. Tynde bakteriefilm på alle flader kan under normale omstændigheder findes allerede inden for en uge. Herefter alger og efterhånden større marine organismer som rurer og marine svampe. I kølvandet på dem følger fødekædens hovedaktører som fisk, større skaldyr og måske endda pattedyr. Opblomstringen af det fastsiddende marine liv giver skjul og fødegrundlag for større dyr og fisk, og er derfor en afgørende udvikling for at få en høj biodiversitet. 

 

 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også