DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
Imponerende syn ikke sandt? Men så skulle du se ham, når han tjekker sin bagage ind i lufthavnen...
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
De store dobbeltsæt er lettere at jonglere med under vand end på land.
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
… og så giver de adgang til at udforske ellers utilgængelige steder på en sikker måde, hvis man har den rigtige træning.
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
Nej den bider ikke – misforståelser om teknisk dykning
John Kean er instruktør i teknisk dykning og er baseret i Sharm el Sheikh. Han har uddannet mere end 1000 elever i de sidste 10 år. Han er også forfatter til bogen SS Thistlegorm, The True Story of the Red Sea’s Greatest Shipwreck og bestyrelsesformand i South Sinai Diving & Marine Association. På billedet tager tager John fat i helt grundlæggende færdigheder i afbalancering.

Nej den bider ikke

– misforståelser om teknisk dykning

Af John Kean

John Kean har en passion for teknisk dykning. Han så gerne, at mange flere kastede sig over det. Men han ser ét problem: Det selvbestaltede dykkepoliti, der misinformerer om teknisk dykning og som skræmmer interesserede væk.

Har du nogensinde været på en bar og fået øje på en hund, hvis race, du ikke lige kendte? Den sidder lydigt ved sin ejer og tiltrækker sig alle de andre gæsters opmærksomhed. Én efter én kommer de hen og spørger: Hvad er det der for en slags hund?
I de sidste par år har jeg holdt kurser i dekompressionsdykning i Rødehavet. Ofte er det sket fra de almindelige dagtursbåde med hovedsageligt fritidsdykkere om bord. Min og mine elevers udrustning er som regel ikke helt det samme som fritidsdykkernes. Det har afstedkommet end del kommentarer af såvel positiv som negativ art og der har været mange spørgsmål.
Min ”hund” er ikke mere besynderlig end deres. Vi har alle BCD, flaske og regulator og nogle knapper til at lukke gas ind og ud med. Alligevel kredser folk om mit dobbelte flaskesæt som var det en landmine eller en sovende rottweiler. De virker som om de er bange for, at udstyret skal eksplodere eller angribe uden varsel. Nogen stirrer bare. De nærmer sig forsigtig som for at vise, at de ikke er skræmte. Lidt som når man står for tæt på den gule linje på perronen, mens toget suser forbi. Jeg har i flere år tænkt på, hvad denne attitude mon skyldes.
– Udstyret bider ikke. Du kan klappe det, hvis du vil, siger jeg så. – Hvad skal den bruges til?, lyder spørgsmålet ofte.

Udbredt misforståelse
Det næste jeg siger bliver afgørende. Enten driver jeg en kile ind mellem tilskueren og mit udstyr og mine måde at dykke på, eller også åbner jeg en ny og eventyrlig verden, langt hinsides deres forestillingsevne. De har allerede udtrykt interesse for og nysgerrighed om mit udstyr. Men de er også en smule bekymrede.
Imod mig har jeg en udbredt misforståelse: Teknisk dykning tilhører the dark side. Det kan jeg takke det selvbestaltede dykkepoliti for. De har givet folk et vrangbillede af min sport. Deres argumentation får potentielle elever til at søge mod udgangen. De løber hurtigere væk end tilskuerne på et fodboldstation ville gøre, hvis dagens begivenheder blev indledt med en tsunami.
Jeg har forsøgt at finde rødderne til den lidelse, som jeg kalder for techitis. Nu har jeg forsket i sagen i flere måneder, og det ser ud som om techitis kan ramme lige efter fødslen, og at den er stærkt smitsom. Eneste kur er verdens undergang, men lange perioder i ensomhed kan lindre symptomerne.
Problemet er det samme på alle niveauer oppefra og ned. Techitis rammer ikke bare instruktører, organisationer og dykkercentre.

Teknisk?
Hvordan defineres så min pragtfulde gren af dykningen? Et hurtigt opslag i en ordbog afslører følgende definition:

tek´nisk adj. ;e
som har at gøre med teknik {se teknik 1}: datateknisk; elektroteknisk; bilens tekniske finesser; teknisk udvikling; den tekniske udrustning.

Super! Hvor var alle pr-konsulenterne henne, da nogen undfangede idéen om at kalde aktiviteten for teknisk dykning?
Termen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også