DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Hollis Prism 2

Rebreather

– Et dusin enheder på markedet

Tekst & foto: Jesper Kjøller

At anskaffe sig en rebreather er en større udskrivning. Det kan godt betale sig at lave grundig research, inden man investerer i en maskine og melder sig til et kursus i at dykke med den.
Vi gennemgår her et dusin af de mest udbredte og populære enheder på det aktuelle marked. Målet er at give dig et overblik og hjælpe dig med at træffe det endelige valg. 

►  Hvad er bedst? PADI eller SSI? MacOS eller Windows? BMW eller Mercedes? Elektronisk CCR eller manuel CCR? Klassiske modsætninger, der ikke sådan uden videre lader sig besvare ud fra objektive kriterier. Man er nødt til at se mere nuanceret på det for at kunne tage stilling. Når det gælder det endelige valg af rebreather, må man blandt andet overveje, hvad man kan få support til, service af og uddannelse på. Hvad dykker ens nærmeste omgangskreds med? Hvilken type dyk, vil man kunne lave nu og i fremtiden? Hvor lange dyk og hvor dybe dyk? Teknisk eller rekreativt? Hule eller vrag? Har man brug for at kunne rejse med enheden? Hvilket dykkeprincip sværger man til? Der er mange spørgsmål, der skal overvejes.
Når det gælder design af rebreathere, er der en række faktorer, som afgør enhedens ydelse og performance. Det er især scrubber-design, counterlung-design og om enheden er manuel eller elektronisk samt ikke mindst hvilken elektronik, den er baseret på. Den måde enhedens scrubber og counterlungs er udformede på, spiller en stor rolle for åndingsmodstanden. Jo længere loopet er, jo længere skal gassen vandre rundt i systemet. Og sidder counterlungerne højt på ryggen og langt fra dykkerens egne lunger, bliver trykforskellen større, og det gør enheden svære at ånde i. Placeringen af scrubber og counterlungs har også indflydelse på enhedens trim og balance. Endelig er der parametre som brugervenlighed, driftsomkostninger, pålidelighed, effektivitet, vægt, pris og adgang til kompetent uddannelse samt tilgængeligheden af service og reservedele.
Der er grøde i udviklingen af enheder, og det er svært at være 100 % systematisk i gennemgangen af de forskellige maskiner. Rebreather-fabrikanterne er ofte mindre virksomheder med relativt få ansatte og produktionsserierne er ofte så små, at der laves løbende modifikationer, ændringer og forbedringer. Desuden findes der after market kits, så enhederne kan opgraderes efter købet. Det er ikke usædvanligt, at visse enheder i praksis ender med at være en blanding af flere forskellige fabrikanters grundkomponenter, selvom en Frankenstein-rebreather med hjemmelavede modifikationer både krænker garantien og eventuel CE-mærkning (se faktaboks om CE-mærkning på side xx).

Hollis Prism 2
En fiks og veldesignet eCCR fra den amerikanske producent Hollis. Prism 2 er kompakt, let at rejse med og vejer ikke alverden. Den har desuden et rekordlavt WOB (work of breathing), hvilket formodentlig bl.a. skyldes, at Hollis har valgt at satse på et radialt scrubber-design. Ulempen er dog, at det er noget mere omstændeligt at pakke scrubber-beholderen, som er kendetegnet ved at være gennemsigtig.

Det betyder, at det er nemt at verificere, at scrubber-materialet ligger rigtigt, og at der ikke er for meget fugt i beholderen.

Prism 2 findes med en række options, så brugeren selv kan vælge tank-størrelse, counterlungs front eller back, seletøj, samt en række mere kosmetiske options....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

CE-TEST
En CCR er life support equipment og som sådan er der krav om myndighedernes godkendelse, hvis produktet skal sælges inden for EU. En rebreather hører under et EU-direktiv om Personal...

Læs artiklen i DYK #49:





SOME images:
Rebreather – Et dusin enheder på markedet
Rebreather – Et dusin enheder på markedet
,
Hollis Prism 2
,
JJ-CCR
,
Inspiration

Læs også