DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Oceanic Data Mask – top Gun i masken
Oceanic Data Mask – top Gun i masken
Oceanic Data Mask – top Gun i masken
Oceanic Data Mask – top Gun i masken

Oceanic Data Mask

– top Gun i masken

Af John Bantin
Den amerikanske udstyrsproducent Oceanic har introduceret en maske med indbygget computer og HUD. Den er udviklet fra en model, der oprindeligt er designet til Special Operations. Mon ikke alle drengerøve vil stå i kø for at købe en?

Jeg tog en Oceanic Data Mask med til Maldiverne, men jeg havde ingen instruktionsbog med. Så det krævede en del opkald til Oceanics hovedkontor at få den indstillet til min slags dykning og få den parret med senderen. Indstillingen finder sted ved at trykke enten kort eller lang tid på de to knapper. Er den gasintegreret? Ja, der ville ikke være meget idé i en HUD-maske, der ikke var. Masken er ret lækker, og alle der så den, ville have en.
Jeg er altid lidt påpasselig med algoritmer i amerikanske dykkecomputere. Jeg har så ofte oplevet at hænge på et deko-stop, der var forlangt af en europæisk computermodel, mens alle mine amerikanske dykkekumpaner allerede er oppe i bruseren og bruge det sidste varme vand. Derfor indstillede jeg Data Mask med et personligt forsigtighedsniveau, der foreslog deko-tider, svarende til de europæiske computere, som jeg normalt har tiltro til.
Det indbyggede display har en variabel lysstyrke, der kan indstilles til de omgivende lysforhold. På Maldiverne havde jeg lysstyrken skruet op på 55 %, men på et natdyk derhjemme, vil du sikkert finde, at 15 % er mere passende.
Selv om jeg har brug for briller, når jeg skal læse en bog, var det med glæde, at jeg opdagede, at jeg kunne fokusere på det lille tv-lignende vindue inde i masken.
Som med andre nitroxcomputere kan du indstille oxygenprocenter op til 100 % og dit maksimum ppO2. Du kan også indstille tid og dato og logbogen inkluderer en graf, der viser nitrogenladningen i dine væv.
Du kan indstille en alarm, der giver besked, når du har nået halvdelen af flasketrykket og sluttrykket. Som med mange andre amerikanske computere kan du vælge, om du vil have den vandaktiveret eller ej. Endelig kan du vælge dybde og længde på dine sikkerhedsstop.
Efter hoveddisplayet vil et tryk på en af sideknapperne aktivere det første alternative display. Den øverste knap aktiverer andet og tredje display. På sikkerhedsstoppet kan du se dybde, flasketryk, nedtælling af tiden, nitrogengraf og stop-ikonet. I deco-mode viser displayet fuld information om stop-dybde og tid. Computeren kan også anvendes gauge mode og freediving mode, med tidtagning i minutter og sekunder. Det var temmelig besværligt at betjene knapperne med hænderne fulde af kameraudstyr.
Her har produktet sin svaghed. Det siger sig selv, at masken vejer en del mere end en almindelige maske, fordi den inkluderer en computer. Det var nødvendigt at stramme remmen ret meget, ellers gled den ned og slap en lind strøm af vand indenfor. Jeg brugte meget tid under det første dyk på at tømme vand ud. Uden styrke i glassene, som jeg har i min egen maske, fastgjorde jeg et par Dive Optix midlertidige linser på indersiden af glasset, så jeg kunne betjene mit kamera under dykkene. Det havde dog intet at gøre med et andet problem, som jeg opdagede: glassene er ret langt fra øjnene og meget af pladsen optages af head up-displayet, så synsvidden er ret begrænset. Det gennemsigtige...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også