DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Yonaguni Island
Yonaguni Island
1 af 1

Okinawa del 3

Yonaguni Islands

Tekst og foto Atle Ove Martinussen
En ø som i nyere tid er blevet omkranset af mystik pga. af fundet af et større monument under vandet.

Vores tredje og sidste destination i Okinawa-trilogien er Yonaguni Island. Yonaguni er den vestligste beboede ø i Japan. Der bor omkring 1800 mennesker på den 28 km2 lille ø, som kun knap kan ses på verdenskortet. Øen byder på en gennemsnitstemperatur på 24 grader og et smukt tropisk regnskovsklima. September er den mest våde måned, og juli er den tørreste måned. Jeg har hørt, at når man besøger Yonaguni, må man unde sig selv en tur øen rundt og forbi Japans vestligste punkt, Cape Irizaki hvorfra man – på en klar dag – kan se til Taiwan. 

Der er mere end 70 gode dykkerdestinationer at vælge imellem. Hele året rundt kan man bl.a. se stimer af barracudaer, tunfisk og skildpadder. I sæsonen fra april til september er der både marlin og sejlfisk omkring øen og fra december til april kan man opleve store stimer af hammerhajer.

”Monumentet”
I 1986 opdagede dykkeren, Kihachiro Aratake, et større monument eller en pyramidelignende struktur under et dyk nær Yonaguni. Kihachiro tænkte straks, at der var tale om et menneskeskabt værk på grund af konstruktionens tydeligt skarpe vinkler på trapperne, der forbinder de forskellige niveauer på konstruktionen. Hans første tanke var, at her var tale om en struktur i stil med Machu Picchu i Peru.

Der er tale om en sunken stenformation, som kaldes ”monumentet”, ”pyramiden” eller ”undervandsruinerne”. Nu knap 30 år senere er der mange eksperter, der har udtalt sig om de mystiske undervandsstrukturer, og det er stadig usikkert om de er menneskeskabte. Der er uenighed om, hvorvidt man alene kan tillægge naturen æren for disse storslåede geometriske træk, som stenformationen bærer, eller om mennesker har skabt strukturerne. Monumentet er dateret til mellem 8000-4000 år f.v.t. – altså op til 10.000 år gammelt. På denne tid var havet 40 meter lavere end i dag og hele stenformationen var derfor over havets overflade. Monumentet er ca. 40 meter bredt og 150 meter langt og det strækker sig 27 meter op over bunden med den øverste del fem meter under havoverfladen. Toppen af monumentet har form som en skildpadde og monumentet består derudover af en stjerneformet platform, en monolit (søjle) skarpt delt i to, mange trappelignende trin og noget, der ligner en opbygget indgangsportal.

Geologer fortæller, at alle formationerne i teorien kan forklares geologisk, men ikke når de optræder på samme sted og tid. Både arkæologer og historikere strides om, hvorvidt bearbejdningen er udført af naturen eller mennesker. Stridighederne betyder, at de japanske myndigheder ikke har givet monumentet status som vigtig kulturarv endnu. 

Det er en fascinerende oplevelse at flyde vægtløs over monumentet og fantasere om, hvad der foregik her for 10.000 år siden. Har det været en religiøs offerplads? En plads for ceremonier og processioner? Der er en slags kanaler med trappetrin for enden og huller, der ser ud til at være forberedelsen til opsplitning af stenen. Der findes mange...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Yonaguni monument
Yonaguni monument

Læs også