DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Indonesien ligger midt i koraltrekanten og de artsrige vande omkring øriget sprudler af liv under overfladen.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Klovnfisken er koralrevets supermodel og kun de færreste undervandsfotografer kan svømme forbi dem uden at tage et par billeder.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Colemanrejer findes som regel parvis og kun på søpindsvinet Asthenosoma varium. De er opkaldt efter den legendariske australske havbiolog Neville Coleman, der døde sommeren 2012.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Tag dig tid at sænke tempoet til den lokale gummitid. Snak med folk, lyt, duft og se. Det er tydeligt at mærke, at Indonesien ligger langt fra Danmark.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
På udvalgte steder, som fx omkring Bali kan man støde på mantaer. Andre steder handler det især om de allermindste dyr – ofte så små, at guiderne svømmer rundt med pegepinde for at kunne udpege de velkamuflerede skabninger.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Fjerstjerner poserer som var de en del af en kunstinstallation. De ligner planter, men er faktisk dyr, der både kan svømme eller kravle.
Indonesiens Top fem – verdens bedste dykning?
Den legendariske mimic octopus kan antage alskens former, når den efterligner andre dyr. Blækspruten siges at have omkring 15 forskellige gestalter på repertoiret.

Indonesiens Top fem

– verdens bedste dykning?

Tekst og foto Magnus Lundgren
En krydret duft af Gudang Garam spreder sig fra Wayans cigaret – en stærk Bali Kopi. Der er altid tid til en cigaret. I den kølige søbrise klimprer guiden på en skramlet guitar og spørger om vi skal spille et slag skak efter næste dyk. Det er tydeligt, at jorden snurrer lidt langsommere her. Fra Sumatra til West Papua blandes folkeslag, kulturer og sprog. For os dykkere er fællesnævneren, at der er ”knock out”-dykning i hele øriget.

At rejse i Indonesien er en stor oplevelse, men det siger måske sig selv. Verdens største ørige med omkring 17.000 øer er nærmest at betragte som et kontinent, som strækker sig ud langs ækvator. Vi har fundet fem af de smukkeste perler i den fine kæde af øer, som kaldes Indonesien, en usandsynlig smeltdigel af økulturer og rygende vulkaner og med dykning, som plejer at blive kaldt for ”verdens bedste”. Indonesiens top fem lader ingen uberørt.

Glødende dykning
Hvorfor er dykningen rundt om Indonesiens øer glødende som lava? Uden tvivl er det den biologiske mangfoldighed i havet, som er det største årsag. Det er ekstremt mange forskellige miljøer og marine dyr, som gør, at alle dyk byder på eksotiske fisk, eller en farvestrålende nøgensnegl eller finurlige koraller, som du aldrig tidligere har set. Det stopper aldrig og der er en nerve af opdagerglæde til stede ved hvert eneste dyk.
Et anden årsag er, at du næsten overalt i Indonesien dykker med en fornemmelse af, at det netop er dig og havet, der mødes. En båd opankret i ensom majestæt ved en bøje og en lille gruppe dykkere, der udforsker alle de finurlige indbyggere uden tidspres. Du kan desuden møde de bedste guider i verden, der ser det som deres fornemmeste opgave at finde de mest fantastiske ting for at vise dem til dig.

Eksklusivt
Synes du, at det er sjovt at mænge dig med fisk, koraller, krebsdyr, nøgensnegle, krabber, endemiske arter og iagttage særpræget samliv mellem vidt forskellige arter? Så er Indonesien en bombesikker destination og det spektakulære er oftest småt, sommetider virkelig småt! Jo vist, der er også områder med storvildt i Indonesien, som fx klumpfiskene ved Nusa Penida eller mantaer og wobbegonger i Raja Ampat, men det er mere at betragte som en bonus, når man svømmer rundt i den indonesiske fiskesuppe. Det er marin mangfoldighed, som gælder i Indonesien.

Jo, øerne ligger sommetider lidt utilgængeligt og transporten kan sommetider antage Kafkaske dimensioner. Paradoksalt nok hænger den tålmodighedskrævende infrastruktur sammen med, at Indonesiens uberørte områder er afskærmede fra store horder af dykkere. Så læg et par ekstra bufferdage ind på rejsen, læn dig tilbage og tag en kop kaffe med guiden mellem dykkene, mens du nyder, at det findes så ineffektive og fuldkommen bedårende steder som disse. Det er jo derfor, at vi rejser hertil!
Det er glædeligt, at vi kan vi konstatere, at Indonesien beskytter mere end otte procent af sit landareal via reservater og nationalparker, og ikke mindre end fire områder er på Unescos respekterede verdensarvsliste. Desværre antyder en aktuel rapport fra WWF at der er en anden side. Et ukontrolleret hajfiskeri er et voksende problem i hele Koraltrekantområdet i lande som Malaysia, Papua Ny Guinea, Filippinerne, Salomonøerne og Østtimor. Indonesien topper desværre listen og dykketurisme er en holdbar måde at hjælpe med beskyttelsen af det marine...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også