DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Papua Ny Guinea – rejsen til verdens ende
Papua Ny Guinea – rejsen til verdens ende
Papua Ny Guinea – rejsen til verdens ende
Papua Ny Guinea – rejsen til verdens ende

Papua Ny Guinea

– rejsen til verdens ende

Tekst og foto Jesper Kjøller

Papua Ny Guinea kan prale med en fantastisk variation af dykkeoplevelser. Ikke alene er Ny Guinea verdens næststørste ø, men Papua Ny Guinea er samtidig et gigantisk ørige med uendelige kyster omgivet af koralrev i verdensklasse. Dertil kommer et intensivt makroliv med flere helt unikke arter og haj, ørnerokke, manta, delfin og spækhugger! Desuden kan du dykke på talrige vrag efter skibe, fly og ubåde fra anden verdenskrig. Det er svært ikke at blive imponeret. Papua Ny Guinea er simpelthen gjort af samme stof som de hedeste dykkedrømme. Papua Ny Guinea er fjernt beliggende, uudforsket og eksklusivt – et rejsemål for dem, der føler, at de har set og oplevet det meste af, hvad tropisk farvand ellers har at byde på.
Det var ikke før i starten af 1900-tallet, at store dele af øernes befolkning kom i kontakt med den omkringliggende verden. Selvom der naturligvis er sket meget siden da, kan landet stadig fremvise nogle af de mest opsigtsvækkende og farverige kulturer, som denne planet kan mønstre. Landets vanskelige topografi har været med til at skabe de særlige antropologiske forhold som Ny Guinea er kendt for. Der er fyldt med isolerede folkeslag med helt forskellige kulturer og sprog. De lever side om side, men uden indbyrdes kontakt, fordi der ligger en fjord, en bjergkæde, en rivende flod eller en uigennemtrængelig jungle i vejen. Det har givet landet så mange forskellige sprog, kulturer og skikke, at det ville tage et helt liv at udforske det til bunds.
Dykning og flyvning er som bekendt en uheldig cocktail, men i Papua Ny Guinea kan du stort set ikke komme nogen steder uden at flyve. Der er ingen veje over den mere end fire kilometer høje Owen Stanley-bjergkæde midt på øen. Det kan dog let vendes til en fordel. Der er nemlig så meget at se på land, så de obligatoriske dykkepauser før flyveturene giver fin mulighed for at indhente lidt af det forsømte og få nogle smagsprøver på de mange eksotiske oplevelser over vandet.

Kimbe Bay
Kimbe Bay på nordsiden af øen New Britain er et af de legendariske dykkeområder. Her finder man Walindi Plantation Resort, der som navnet antyder ligger placeret midt i en gummiplantage. Plantagen drives stadig. Dykningen fra Walindi er blevet præmieret med titlen best diving from a resort. Og resortet er bestemt hyggeligt, uden at være hverken luksuriøst eller prangende. Men kun få landbaserede steder har adgang til den rigdom, man finder i området. Walindi er den eneste dykkeoperatør i den gigantiske Kimbe Bay, så ud over en liveaboard i ny og næ (der også har Walindi som base), er man dejligt alene i området. De fleste dyk foregår på koralknolde ude i bugten – en til to timers sejlads fra resortet.
Anden verdenskrig har sat sine tydelige spor i landet og i Kimbe Bay er der blandt andet mulighed for at dykke på en japansk Mitsubishi Zero-jager, der har ligget på 18 meters dybde lige siden piloten løb tør for brændstof og måtte nødlande – kun få...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også