DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa

Malapascua

– rævehajer og pygmæer

Tekst & foto: jesper Kjøller

Den filippinske ø Malapascua er et af de bedste steder at tage hen, hvis du gerne vil opleve de sagnomspundne og sky rævehajer i deres naturlige element. Makrodykningen omkring øen er nu heller ikke at kimse ad, og takket være gode guider med falkeblik, kan du møde det meste af det diminutive persongalleri på dykkestederne omkring øen.

► Du er ikke på ferie! Et faktum, jeg minder jeg mig selv om, da alarmen på min iPhone bimler klokken 4.15 om morgenen – eller snarere om natten. Jeg er faktisk allerede vågen – en irriterende morgenduelig hane i en have i nærheden af resortet har allerede vækket mig.

Det blev lidt sent i går. Vi ankom til øen efter mørkets frembrud og inden vi blev etableret i vores værelser, fik udfyldt de obligatoriske ansvarsfriskrivninger og helbredserklæringer, fik styr på vores udrustning og fik spist en sen aftensmad, var det næsten blevet midnat. Vi er et blandet hold af skandinaviske rejsebureaufolk og dykkejournalister på rundtur i Sydøstasien og vi har allerede været sted i en uges tid, så vi er heldigvis sluppet af med den værste jetlag, men fire timers søvn er alligevel lidt i underkanten ...

Vi skal mødes på dykkercenteret kl. 4.30, men da jeg allerede har forberedt mit undervandskamera og kun har omkring 25 skridt fra mit værelse og til mødestedet, bliver jeg i sengen endnu et par minutter og minder mig selv om, at jeg er rejst langt for den oplevelse, der venter mig i det tidlige morgengry.

Jeg tager mig sammen og hopper hurtigt i et par shorts og smider en T-shirt over hovedet.

Nede på dykkercenteret går alle stille omkring som om en pludselig larm ville være skadelig. Et kort nik til godmorgen er stort set den eneste kommunikation, der udveksles. I tavshed analyserer vi oxygenindholdet i vores flasker og underskriver nitrox-journalen. Den noget usædvanlige EAN38-blanding er skræddersyet til det helt specielle dyk, der venter os.
Det er stadig mørkt og regnen siler ned. Mens personalet på Exotic Island Dive Resort læsser bangkaen med nitrox-flasker og kølebokse med lidt snacks, drikker vi vores kaffe færdig og vader ud i mørket for at klatre om bord på bangkaen. En bangka er en klassisk bådtype i Sydøstasien (se billedet på forsiden). Et stort skrog med en larmende lastbilmotor om bord og forsynet med udriggere, der holdes sammen af tykke nylonsnører. Vi skutter os lidt under læsejlet, mens båden sætter kursen mod øst. Det småregner stadig, og selvom vi er i troperne, er det nu alligevel lidt køligt, når der stadig er 45 minutter til solen står op. Det lykkedes mig faktisk at blunde lidt undervejs.

Ingen blitz
Målet for vores tidlige morgendyk – både i dag og de efterfølgende to dage – er Monad Shoal, som er kendt for at være et af de bedste steder i verden at møde de sky og lunefulde rævehajer. I sig selv er Monad Shoal rent dykkemæssigt ikke noget særligt at skrive hjem om. Det er et fladt, undersøisk rev, der ligger 30-40 minutters sejlads fra Malapascua. Det halvanden kilometer aflange plateau ligger mellem 20 og 25 meter under overfladen og omkranses af et 200-meter drop off. Korallerne er for længst massakreret af ublide fiskemetoder fra før dykketurismen holdt sit indtog i området, men det gør heller ikke så meget. Det er ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Malapascua Island diving
Malapascua Island diving
Diving with Thresher Sharks
Diving with Thresher Sharks
SCUBA Diving Malapascua, Mactan
SCUBA Diving Malapascua, Mactan
Diving Malapascua in the Philippines
Diving Malapascua in the Philippines
Fakta

FAKTA MALAPASQUA

GEOGRAFI Republikken Filippinerne er et gigantisk ørige. Den største ø med hovedstaden Manila, hedder Luzon. Det samlede areal er cirka 300.000 km² hvilket er ca. seks...

Fakta

FAKTA RÆVEHAJER

  • Rævehajen kan blive op til seks meter.
  • Den findes i stort set alle oceaner, og er lejlighedsvis fanget i danske farvande. men lever normalt langt dybere end sportsdykkere kommer...
Læs artiklen i DYK #1:
DYK NetMagasin #1
SOME images:
, , Halerne bruges til at indfange og lamme byttefisk, og de kan desuden, som en af de eneste hajarter, hoppe helt ud af vandet takket være halerne.
Halerne bruges til at indfange og lamme byttefisk, og de kan desuden, som en af de eneste hajarter, hoppe helt ud af vandet takket være halerne.
, Hajerne svømmer langsomt og yndefuldt rundt i cirkler mens de serviceres af pudsefisk, der fjerner parasitter fra deres krop. De lange haler er ekstremt fotogene og skifter hele tiden udtryk.
Hajerne svømmer langsomt og yndefuldt rundt i cirkler mens de serviceres af pudsefisk, der fjerner parasitter fra deres krop. De lange haler er ekstremt fotogene og skifter hele tiden udtryk.

Læs også