DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Paul Rose – Explorer, dykker & tv-vært
Du kunne møde Paul Rose på Copenhagen Diveshow 2011, hvor han fortalte om sine oplevelser under indspilningen af BBC-produktionen Oceans.
1 af 1

Paul Rose

Explorer, dykker & tv-vært

Tekst: Ulrik Westphal

Hvis du inden for de sidste to år har siddet foran stuealteret og kigget på udsendelser om dykning, er der en god chance for, at du har set Paul Rose. Han var nemlig en af de fire værter på BBC-serien Oceans, som har været vist på DR og DR HD op til flere gange allerede. Og som altid, når der er tale om et BBC-produceret naturprogram, er kvaliteten i top, ikke mindst på grund af den passion og entusiasme, som energipundet Paul Rose udstråler – både på skærmen, og når man møder ham in person.
Da han som 11 årig i 1968 selv sad foran tv’et og så Cousteau rejse verden rundt om bord på Calypso, vidste Paul, at det var det han ville. Han ville være dykker. Paul så alt i tv om dykning. Han kan tydeligt huske, hvordan også Hans Hass’ sorthvide fotos gjorde stort indtryk på ham. Så allerede inden han havde sit første dyk, vidste han, hvordan det måtte være at dykke. Han havde jo set det så mange gange i tv og forestillet sig hvordan følelsen af at dykke ville være.
Og da han i det sydøstlige England var under overfladen for første gang, levede det 100 pct. op til hans forventninger. Det var præcis sådan som han havde forestillet sig det. Han dykkede i Den Engelske Kanal iført en våddragt med den berømte gule stribe ned langs siden, ligesom sit forbillede Cousteau. At han selv måtte lime de gule striber på dragten med en ikke særlig vandfast lim, ja det var bare et krydderi på dykningen. Han gjorde, hvad han kunne for at ligne originalen bedst muligt. Efter at have haft et par dyk uden nogen form for uddannelse, tænkte han, at et dykkercertifikat nok var en god idé at anskaffe sig. Så Paul drog ned i den lokale dykkerklub og blev BSAC-uddannet. Herefter dykkede han så ofte som muligt. Både i ferskvand og i saltvand.
Og han er aldrig stoppet med at dykke siden, og med over 6.000 dyk må Paul Rose vist betegnes som en særdeles erfaren dykker. Han har dykket over det meste af kloden igennem de sidste 30 år, men det som har gjort ham mest kendt, er nok rollen som en af værterne på Oceans.

Antarktis
Paul Rose har også været leder på en lang række polarekspeditioner til Antarktis. Han har bl.a. været Base Commander på Rothera Research Station Antarktis i en årrække, hvor han er med til at hjælpe med forskning. Hans rolle er at bringe forskeren til en location og sørge for, at det er muligt for forskeren at undersøge det, han nu er kommet for at undersøge. Hans job på Antarktis er en blanding af lidt af hvert. Han kan både være supportdykker, men også være øverste ansvarlig for hele operationen.
Paul Rose har modtaget flere udmærkelser for sit arbejde som ekspeditionsleder på Antarktis. Blandt andet The Queen’s Polar Medal og US Navy Polar Medal. Den sidstnævnte bl.a. for hans arbejde for NASA.
Paul er blandt andet uddannet som PADI-instruktør og han er desuden trimixcertificeret og erhvervsdykker. Han underviser stadig som PADI-instruktør en gang i mellem, da han gerne vil holde sine...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også