DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Adalaria proxima STED Ved dykkerklubben Marsvinet, Lillebælt KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL KOMMENTAR Adalaria proxima er en dorid nøgensnegl, som oftest ses gul eller hvid. Den bliver op til 20-25 mm og kroppen er rund eller oval set fra oven. Gællebusken sidder rundt om anus i bagerste ende og kan bestå af op til 12 gæller. Rhinofoerne, som er afrundet i enderne, er med lameller og disse er som regel mørkere end resten af kroppen. Der ses op til 19 lameller.
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Cyclopterus lumpus STED Kongebrogaarden, Lillebælt KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/60s, f14, med 9-18 mm vidvinkel (ved 18mm) BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL KOMMENTAR Billedet er taget i maj 2010, hvor stenbiderhannen våger over sine æg. Den ser sit spejlbillede i min domeport og udfører en faretruende dans lige foran mit kamera. Billedet vandt guldmedalje ved Underwater Photography.com’s store online fotokonkurrence i kategorien tempereret vand.
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Flabellina browni STED Ved dykkerklubben Marsvinet, Lillebælt KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro Blitz 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL KOMMENTAR Flabellina browni er ligesom Fl. Verrucosa og Fa. Bostoniensis en aeolid nøgensnegl. Den ses i farverne lys rød til mørk brun og kan opnå en længde på 50 mm. Kroppen er aflang og den har en lang flad spids hale med en langsgående hvidpigmenteret stribe. Mundtentaklerne er lange og spidse, gennemsigtige med en hvid pigmentering yderst ved spidserne. Rhinofoerne er rynkede, lange og spidse og ligesom mundtentaklerne er de gennemsigtige med en hvid pigmentering yderst ved spidserne.
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Myoxocephalus scorpius STED Kongebrogaarden, Lillebælt KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/180s, f22, med 18-50 mm makro (ved 50mm). BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite TTL KOMMENTAR En almindelig ulk fotograferet i profil på et koldt vinterdyk i Lillebælt. De ses i mange forskellige farver så som rød, grøn, brun, gul og sort. Hvis man har tålmodighed på et natdyk kan man være heldig at se ulken snappe et bytte, fx en kutling eller en lille fladfisk.
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Physophora hydrostatica STED Ved Cityvragene i Kristiansand, Norge KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/100s, f6,3, med 9-18 mm vidvinkel (ved 18mm) BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL KOMMENTAR Det er faktisk en hel Siphonophore-koloni, jeg har fotograferet her. De kan nå en samlet længde på 12 cm, men dette eksemplar er blot seks-syv cm lang. Svømmeren, der er formet som en række klokker oven på hinanden, udgør en betydelig andel af den samlede kolonis længde. I bunden af svømmeren er der en kanal, der kan udsende luft, som bruges til at kontrollere koloniens opdrift. De banan-formede orange eller violet farvet fangarme kan forårsage smertefulde forbrændinger. På bunden af svømmeren er der lange tråde fyldt med små dyr med specialiserede opgaver i kolonien.
Portfolio – Jørn Ari – nøgensneglenørd
TITEL Polycera quadrilineata STED Ammoniakhavnen, Lillebælt. KAMERA Olympus E-420 i Ikelite-hus EKSPONERING 1/160s, f22, med 105mm makro BLITZ 1 stk. DS 160 + 1 stk. DS 161 fra Ikelite på TTL Kommentar Polycera quadrilineata ses sjældent i snævringen-Lillebælt, men den er nu registreret som residerende ved ammoniakhavnen. Den kan blive op til 40 mm og har en aflang krop, som er gennemsigtig hvid med gule eller orange pletter. Gællebusken kan rumme op til 11 gæller som ligeledes er gennemsigtige og gul-orange i spidserne.

Portfolio

Jørn Ari

Jørn Ari blev født i Danmark i 1966, men han kom relativt sent i gang med at dykke – det var først i en alder af 40 år, at han fik sit første dyk. Det forgik på en ferie til Sharm El Sheik i efteråret 2006.

– Det var en helt ny verden, som åbnede sig for mig. Jeg blev straks interesseret i det fantastiske mylder af liv og de farverige koraller under havets overflade, husker Jørn.

Dykningen blev hurtigt en passion og allerede året efter havde han uddannet sig til PADI Divemaster og i februar 2009 blev han instruktør. I dag er Jørn PADI Staff Instructor.

– I 2007 tog jeg en tur til Maldiverne og jeg medbragte mit første undervandskamera. Det var et Olympus kompaktkamera og med det skød jeg løs på alt, hvad der bevægede sig under havets overflade. Der blev taget mange billeder med den største iver, fortæller Jørn.
I efteråret 2009 var det blevet på tide at tage skridtet videre og udskifte kompaktkameraet med et DSLR-kamera. Valget faldt på et Olympus E-420 i et hus fra Ikelite.

Jørn Ari har især en stor interesse for floraen og faunaen i de danske farvande, og det er specielt nøgensneglene, han fotograferer, når han dykker. Hans interesse for nøgensnegle har gjort, at han har kastet sig over et større projekt, der handler om at systematisere de mange forskellige arter af nøgensnegle, som lever i de danske have.

Hans favoritdestinationer er derfor de nordiske lande. I Danmark er det Lillebælt, der er favoritten på grund af den biologiske mangfoldighed. I Sverige er det Gullmarsfjorden, der er det foretrukne dykkermål og i Norge er det Gulen ca. 100 km nord for Bergen, der trækker – primært på grund af de mange nøgensnegle, man kan finde der.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også