DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Instruktøren Michael ligger på betryggende afstand og overvåger øvelsen – skift mellem RB og bailout.
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Fokuserede RB-dykkere i færd med pre-dive kontrol af maskinen før dykket.
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Det er ikke altid, at RB-dykning er uden bobler! Her øver vi skiftet til åbent system.
Rebreatherkursus - fra åbent til lukket system
Vores instruktører Rasmus Lauritsen fra Nortech Diving og Michael Hansson, IANTD under en af de masive teorilektioner.

Rebreatherkursus

- fra åbent til lukket system

Tekst og foto: Anders Nygren og Mikael Eriksson
Jeg lander med et brag på plateauet i kalkbruddet. Slam og dynd hvirvler rundt om mig – sigten er forvandlet fra 10 meter til 10 cm. For sent indser jeg, at med en rebreather på ryggen, forsvinder alle muligheder for at afveje sig med lungerne. Pludselig føler jeg instruktøren tage fat i min skulder og løfte mig ud af tågen. Han signalerer thumps up og vi mødes på overfladen. Back to basic igen...

Vi har altså bestemt os for at tage skridtet fra åbent til lukket system og derfor tager vi et rebreatherkursus. Det, der lokker er fornemmelsen af at kunne dykke i stilhed uden bobler. Desuden giver en rebreather (RB) muligheder i forbindelse med dybere vragdykning. Man skal heller ikke undervurdere fordelen med det meget ringere gasforbrug. Det er unægtelig ret bekvemt at medbringe en tolitersflaske, når man skal forbi dykkercentret for at få fyldt sine gasflasker.

Hvis du ikke allerede ved det, er det et grundlæggende princip i en hellukket rebreather, at udåndingsluften bliver genanvendt, og at der  kontinuerligt tilføjes lidt oxygen. Det medfører, at der ikke bliver nogen udåndingsbobler. Systemet indeholde desuden en dåse med kalk, som absorberer og reagerer kemisk med kuldioxiden, så luften, man genindånder ikke er giftig på nogen måde. 

Uddannelse og teori

Kurser i at dykke med rebreather kan fås hos flere forskellige organisationer. Det, der adskiller disse kurser fra andre systemer, er at kurset er knyttet til ét bestemt udstyrsfabrikat. Med andre ord: når man har gennemført ét kursus, er man kun certificeret til én bestemt rebreather-type. Det har sine fordele, når du først har bestemt dig for hvilken enhed, der passer din tegnebog og den type dykning, du vil dyrke. Desværre er det ikke rigtigt muligt at gå et sted hen, hvor man kan prøve flere forskellige systemer, før man beslutter sig. Man er derfor nødt til at læne sig op af de informationer, man kan få på internet, i klubben eller i det lokale dykkercenter.

I følge Michael Hansson, der er ansvarlig for IANTD Nordic (International Association of Nitrox and Technical Divers), er der et par hundrede, der dykker på hellukkede systemer i Norden, men antallet er i vækst, efterhånden som flere og flere maskiner bliver tilgængelige.

Til forskel fra de ”almindelige” dykkerkurser, som man tog i sin tid, så fokuserer man på et rebreatherkursus meget på at lære hvordan maskinen virker. For hvis man laver en fejl, kan det hurtigt gå galt. Maskinen skilles ad og sættes sammen, skilles ad og sættes sammen i det uendelige. Det minder meget om dengang, man skulle lære at skille og samle sit gevær i militæret. Den eneste forskel er, at her tager vi os god tid og der er ingen officer, der står og råber, at vi skal skynde os. Kurserne er også mindre, når det gælder antallet af elever. På vores kursus var vi fx kun to stykker med én instruktør i en uges tid.

Første fornemmelse

Når man på første side i manualen læser This device is capable of killing you without warning!, synker man lige en ekstra gang og overvejer, hvad det er man er gået ind til. Men heldigvis er det ikke så galt som det kan lyde. Udstyret er faktisk ret sikkert, så længe du følger de instruktioner, som gives, og samtidig dykker med en mental bevidsthed, om hvad du er i gang med. Det er faktisk let at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Hellukket Rebreather

Fordele

• Ingen bobler

• Man kan komme tættere på fisk

• Ingen egentlige dybderestriktioner

• Lettere udstyr – sammenlignet med...

Læs også