DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
En ren fornøjelse – Apeks XTX
En ren fornøjelse – Apeks XTX
En ren fornøjelse – Apeks XTX
En ren fornøjelse – Apeks XTX

En ren fornøjelse

– Apeks XTX

Af John Bantin
Apeks har længe været blandt de mest foretrukne regulatormærker – ikke mindst blandt tekniske dykkere, der har et nærmest religiøst forhold til engelske Apeks. XTX-serien, der er det nyeste skud på stammen, holder fast i tidligere tiders dyder, men rummer også en række forbedringer og valgmuligheder.

For mange år siden var jeg med til i udstyrstest at afsløre, at mange regulatorer på markedet ikke var velegnede til at levere tilstrækkelig luft på større dybder. Det fik ingeniøren og dykkerudstyrsfabrikanten Ken Ainscough fra Lancashire til at tage udfordringen op – hans mål var at producere en regulator med topydelse. Senere solgte han sit firma Apeks til AquaLung og trak sig tilbage til sit velfortjente otium. Og resten er historie.
Hvis du i dag stiller et uskyldigt spørgsmål på et internet-forum om hvilken regulator, der er bedst, vil du blive oversvømmet af respons fra Apeks-brugere, der vil hævde, at det er spild af tid og penge at købe en hvilken som helst anden regulator end Apeks.
Nu skulle man måske tro, at det var indlysende at lytte til, hvad potentielle kunder efterspørger, men det er ikke alle virksomhedsledere, der tænker sådan. Ken Ainscough er godt nok ikke længere på virksomheden, men hans ånd er stadig til stede.
Den seneste XTX-regulatorserie omfatter endnu flere idéer, der er opstået ved simpelthen at lytte til, hvad dykkere efterspørger. Er du ikke sikker på, om du foretrækker et konventionelt mundstykke eller et Comfobite? Så får du begge. Comfobite-mundstykket fordeler belastningen ud over dine fortænder i stedet for dine kindtænder. Vil du have et kompakt andettrin eller en bred udblæsningsventil, der leder boblerne væk fra ansigtet? Du får begge.
Vil du have en opsætning med slangen ud fra højre side, som er den normale eller vil du bruge den som venstreorienteret regulator på et dobbeltsæt? Du får mulighed for begge.
Vil du selv bestemme fra hvilken mellemtryksport, du trækker slangen til dit primære andettrin? Værsgo at vælge. Apeks har elimineret brugen af forskellige port-diametre til det primære andettrin og en alternativ luftkilde.

Forkromet
Førstetrinnet ligner langt hen ad vejen membran-førstetrinnet fra forgængeren TX50. Det har dog haft glæde af de forbedringsmuligheder, der følger med den lange produktionserfaring.
Der er stadig tale om et solidt stykke forkromet messing. Der er to højttryksporte og fire lige store lavtryksporte på en roterbar tromle. Også det gummibelagte håndtag til skruen på bøjlekoblingen er blevet opgraderet, så der er bedre greb om det. DIN-versionen har skrue med et håndtag i rent metal.
DST-førstetrinnet kan benyttes med åndingsgasser op til 300 bar. Hvis du skulle være i tvivl, så betyder tørforseglingen af førstetrinnet, at den indvendige mekanisme er afsondret fra omgivelserne. Det kan især være vigtigt, hvis du dykker i vand med skidt og snavs, der kan influere på den mekaniske ydelse. Der er også nogen, der mener, at tørforseglingen hjælper med at forebygge frysning i kolde omgivelser.
Andettrinnet er blevet forbedret, selv om det stadig er forholdsvis omfangsrigt efter nutidig målestok. Den bredere udblæsningsventil eller “moustache” leder udåndingsboblerne væk fra ansigtet, så de ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet