DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Praksis  Praxis
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
Kompasset er og bliver det vigtigste hjælpemiddel i navigationen. Er du tålmodig og giver det tilstrækkelig tid til at rette sig ind, så har det altid ret.
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
EyeSea-systemet er et af de forsøg, der er gjort på at lette undervandsnavigationen med tekniske hjælpemiddler. En modtager på armen viser retning og distance til senderen på bestemmelsstedet. Teknikken kommer fra ubådssonar.
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
Det digitale kompas er ikke så følsomt over for om det bliver holdt lige. Her er det integreret i en Suunto-dykkecomputer.
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
I navigation og kærlighed gælder alle kneb. Det handler om at bruge de informationer, der er til rådighed. Riplerne i sandbunden løber fx altid parallelt med kysten.
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
Et kompas til undervandsbrug er væskefyldt så det kan modstå trykket.
På rette kurs - Teknik og teknologi til bedre navigation
Sonic Seeker – en af de enheder med sender og modtager, der kan vise retning og distance under vandet.

På rette kurs

- Teknik og teknologi til bedre navigation

Af Jesper Kjøller
Det kortest mulige kursus i dykning lyder: styr din opdrift, trykudlign under nedstigning og ånd ud under opstigning. Så mangler der kun én færdighed: navigationen... At være god til at finde vej under vandet, er en af de vigtigste egenskaber, du kan have. God navigation kan udgøre forskellen på en fint og et mislykket dyk.

Hvorfor er det sådan, at de fleste har relativt let ved at finde deres bil blandt 2.000 andre på parkeringspladsen foran shoppingcentret, men så snart de stikker hovedet ned under vandet, er de lost på et øjeblik? Hvor svært kan det egentlig være? Men det er svært at orientere sig under vandet. Dykning foregår i tre dimensioner. På landjorden har vi hele tiden en horisont at forholde os til. Under vandet er vi i et tredimensionelt univers, og vi skal principielt altid kigge i alle retninger, når vi søger. Tilføjer vi så vandets bevægelser, tyngdekraftens uvante påvirkning af vores næsten vægtløse krop, den ofte begrænsede sigt og evt. lidt dybderus, stress og task loading, så står vi over for lidt af en udfordring, når der skal navigeres effektivt... Grundlaget for navigationsfærdigheder er derfor god opdriftskontrol og i det hele taget rutine i at være under vandet.

Desuden er der en tendens til, at man i mange dykkesituationer bare følger efter en erfaren dykker eller en guide. Når man så pludselig selv skal stå for navigationen, er det som at skulle give kørevejledning til en rute, som man normalt kun har kørt fra bagsædet. Det er ikke helt let.

Formålet med navigation er at komme derhen hvor man vil og tilbage igen – med udgangspunkt i de informationer, man har til rådighed. Men god navigation skal naturligvis planlægges og trænes. Og hjælpemiddlerne skal bruges optimalt. Det er netop det, denne artikel handler om.

Tryghed og tilfredsstillelse

Der er mange fordele ved at være god til at navigere – ikke mindst sikkerhedsmæssige. Men navigation er også et spørgsmål om bekvemmelighed. De fleste hader at spilde tiden i overfladen og det er frustrerende at gå glip af et interessant dykkested, et vrag eller rev, fordi man simpelthen ikke kan finde det. Desuden er det naturligvis elementært vigtigt at kunne styre uden om farefyldte områder fx med stærk strøm eller skibstrafik, eller kunne finde tilbage til opstigningslinen efter et vragdyk. 

Når du navigerer effektivt, sparer du også på luften. Dels fordi du uden svinkeærinder kommer derhen, hvor du vil, men også fordi det giver et psykologisk overskud at vide hvor du er. Du vil automatisk slappe mere af og have et roligere åndedræt, når du kender din position og ved hvordan du kommer tilbage igen. Og det bliver lettere for dig og din makker at holde sammen, når I er enige om kursen.

Endelig er der er også nogle basalt håndværksmæssige tilfredsstillende aspekter forbundet med at være god til at navigere. Lidt som at løbe et godt orienteringsløb. Det er en stor fornøjelse at kunne stå på land eller på båden og planlægge dykket med sin makker og derefter udføre planen til punkt og prikke ved hjælp af kompasset, stedsans, naturlig navigation – og lidt held... 

Kortlægning

Navigation begynder før dykket. Det handler om at få etableret et mentalt landkort over dykkestedet inde...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Vi mennesker kan bare ikke lade være med at udvikle mere eller mindre brugbare teknologiske løsninger på de udfordringer, vi møder til daglig og undervandsnavigation er da heller ingen undtagelse. Siden kineserne opfandt kompasset for vist nok mere end 4.500 år siden, er der kommet en hel del andre navigationshjælpemidler til, men de har alle deres begrænsninger og kan i bedste fald kun supplere, ikke erstatte din egen navigation – ikke endnu, i hvert fald... 

Ekkolod

De fleste lidt større dykkebåde er forsynet med et ekkolod. Selv om det ikke kan bruges på selve dykket, kan det give dig et indtryk af bundforholdene og topografien på dykkestedet og dermed give dig nogle værdifulde informationer til brug under vandet.

SONAR-SYSTEMER

Der findes et par forskellige enheder, der kan anvendes til at fastslå retninger og distancer. De består af to dele: en sender og en modtager. Senderen anbringes under båden eller hvor man ellers ønsker at kunne finde hen og modtageren kan så hele tiden indikere retningen tilbage og i visse tilfælde distancen.

Princippet fungerer fint i situationer, hvor det kun handler om at finde tilbage, men i betragtning af, hvor sjældent man ser disse sonar-enheder anvendt i praksis, må man nok sige, at de aldrig rigtigt er slået an.

GPS

GPS-systemet er efterhånden så præcist og udbredt, at det ville være genialt med en mulighed for at anvende det under vandet, men desværre...

Systemet er afhængigt af at kunne modtage signaler fra satellitter, men disse signaler er alt for svage til at trænge ned gennem vandet. De bliver reflekteret tilbage af overfladen. Det rygtes, at der anvendes GPS-navigation i militære sammenhænge, men det må i så fald være baseret på en modtager, der trækkes som en bøje i overfladen. Og det er lidt upraktisk ved fritidsdykning. 

Digital kompas

De digitale kompasser er stadig baseret på en magnetisk identifikation af nord, men udlæsningen sker digitalt ved, at displayet viser en kurs i tal og eventuelt en grafik, der viser en pil. Fordelen er, at de kan integreres i andre instrumenter fx ure eller dykkecomputere og især, at de ikke er så følsomme over for at blive holdt helt vandret.

Læs også