DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis

Navigation

– alle kneb gælder

Tekst: Jesper Kjøller

Når alt kommer til alt er dykning faktisk ret enkelt: du skal bare huske at trykudligne, når du stiger ned og ånde ud, når du stiger op. Det er faktisk det hele. Resten handler egentligt kun om navigation...

Navigation under vandet er til gengæld ikke så enkelt, og selv gamle rotter i faget, tager fejl en gang imellem. At kunne finde vej under vandet er en af de vigtigste dykkefærdigheder, du kan have. Og det er ofte navigationen, der gør forskellen på et vellykket og et mislykket dyk.
 

► Jeg lavede engang et udtjekningsdyk med to fyre, som gerne ville dykke med det center, hvor jeg var instruktør. Vi havde et dyk fra båd i Øresund nord for Hven. Efter at have lavet et par elementære øvelser, som de i øvrigt klarede med bravur, var det planen, at jeg skulle guide dem lidt rundt en halv times tid for til slut at vende tilbage til båden. Bunden var meget interessant, og det myldrede af liv. Vi så mange store torsk og fladfisk. Og mit hovedformål med dykket – at vise de to varmtvandsdykkere, at der var masser af seværdigheder i det kolde nord – så ud til at skulle lykkes.

I kampens hede gik det pludselig op for mig, at jeg fuldstændig havde mistet orienteringen. Jeg anede ikke, hvor båden var, og vi lå på flad sandbund, der overhovedet ikke afslørede, hvad der var ud og hvad der var ind. Gode råd var dyre. Jeg var så småt begyndt at se i øjnene, at vi måtte afbryde og gå til overfladen for at få orienteringen. Og jeg ærgrede mig over, at vi måtte slutte dykket på denne temmelig uelegante facon.

Lige inden jeg skulle til at signalere “op”, så jeg tilfældigvis to andre dykkere i overfladen ca. ti meter over os. De havde tilsyneladende afbrudt deres eget dyk, og var på vej mod båden. Hvor skulle de ellers svømme hen? Jeg tænkte fint nok, vi følger bare efter dem, så kommer vi vel den rigtige vej. Som sagt, så gjort. Vi fortsatte vores dyk og mine to passagerer, opdagede slet ikke, at jeg hele tiden havde dykkerne i overfladen i øjenkrogen. 12-15 minutter efter kunne jeg se ankerkæden fra vores båd, og vi afbrød dykket på normal vis. Vel oppe på båden, gennemgik vi øvelserne og snakkede om dykket. De sagde begge, at de var imponerede over, at jeg kunne finde tilbage til båden. “Man kan vel navigere”, sagde jeg smilende, og jeg takkede i mit stille sind mit held.

Men moralen er: alle kneb gælder! Formålet med navigation er jo at komme derhen, hvor man vil – med udgangspunkt i de oplysninger, man har. Og det var jo det, jeg gjorde… Men god navigation skal naturligvis planlægges og trænes. Og det er det, denne artikel handler om.

3D
Når vi orienterer os på land, er vi vant til kun at tænke i to dimensioner. Hvis vi fx leder efter nogen eller noget, vil vi normalt kun søge horisonten rundt. Under vandet er vi i et tredimensionelt domæne, og skal principielt altid kigge i alle retninger, når vi søger. Tilføjer vi så vandets bevægelser, tyngdekraftens uvante påvirkning af vores næsten vægtløse krop, den ofte begrænsede sigt og evt. lidt dybderus og stress, så står vi overfor lidt af en udfordring, når der skal navigeres effektivt. Grundlaget for navigationsfærdigheder er derfor god opdriftskontrol og i det hele taget en god situational awareness, der kommer af rutine i at være under vandet.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Underwater Navigation How To Use A SCUBA Compass
Underwater Navigation How To Use A SCUBA Compass
Underwater Navigation Promo
Underwater Navigation Promo
Fakta

Tre skridt til bedre navigation
Inden du overhovedet begynder dit dyk, er det en god idé at bruge lidt tid på at observere dykkestedet oppefra. Al den information, du kan indsamle, vil nemlig være til stor...

Fakta

PLACERING AF KOMPAS
Det er en smagssag, hvor du vil placere dit kompas.
Du har tre muligheder:

  1. I instrumentkonsollen
  2. På håndleddet
  3. På vesten

Mange...

Fakta

Navigationskurser
Navigationsdykket indgår som et obligatorisk enmedyk på Advanced Open Water Diver. Her lærer du afstandsbedømmelse, naturlig- og kompasnavigation samt firkantmønstre. På...

Læs artiklen i DYK #44:

SOME images:
, , ,

Læs også