DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
CMAS 13. VM i uv-foto
Bådene ligger stille og roligt ved kaj klar til anden konkurrencedag. Efterhånden bliver de fyldt med uv-fotografer, assistenter, holdledere og officials.
CMAS 13. VM i uv-foto
Fisk: 1. Silvia Boccato, Italien
CMAS 13. VM i uv-foto
Close Up: 1. Rok Kovacic, Slovenien
CMAS 13. VM i uv-foto
Close up med tema: 1. Arthur Josia Telle Thiemann, Spanien
CMAS 13. VM i uv-foto
Vidvinkel uden model: 1. David Barrio Colongues, Spanien
CMAS 13. VM i uv-foto
Vidvinkel med dykker: 1. Orhan Aytür, Tyrkiet
CMAS 13. VM i uv-foto
Vidvinkel med dykker: 2. Jonna Bergström, Sverige

CMAS 13. VM i uv-foto

Den anden side af medaljen

Tekst: Magnus Lundgren Foto: Magnus Lundgren samt diverse fotografer / TSSF & CMAS
Kom med bag kulisserne sammen med Magnus Lundgren, der var blandt en af de syv dommere ved verdensmesterskabet i undervandsfoto i Bodrum i Tyrkiet tidligere på sommeren. Her kan du få et indblik i, hvordan dommerne arbejdede.

Den tyrkiske jubel lægger sig modvilligt efter kategorien Vidvinkel med dykker er blevet præmieret. Den sidste kategori har fået sine medaljer og den noget kække konferencier tager tråden op igen. – Five categories have got their medalists and it is time to let you know… lang kunstpause… who is the best photographer in the world. Der er helt stille. Konkurrencedeltagerne bider negle. – and the world champion is… Endnu en pause, hvor tiden slæber sig af sted… Orhan Aytür from Turkey! Musikken går i gang og jublen bryder ud samtidigt med, at diskussionerne begynder. Hvorfor kom det billede før mit?
Jeg har selv været med i et antal verdensmesterskaber som deltager og det ender altid lidt som et Melodi Grand Prix bagefter. Var det den rigtige vinder? Svaret er naturligvis, at der ikke findes noget rigtigt svar. Dette 13. CMAS verdensmesterskab i uv-foto havde en enormt erfaren syvmandsjury fra syv forskellige lande. Under afstemningen var billederne udelukkende et anonymt nummer for os og det var 100 procent fair play. Man sådan har det desværre ikke altid været.

Syv jurymedlemmer
Juryen udnævnes af CMAS og det arrangerende nationale forbund (TSSF). Der er altid masser af konspirationsteorier omkring juryen, så derfor var man ekstra nøjeregnende omkring udvælgelsen af dommerpanelet, der ikke engang måtte bo på samme hotel som konkurrencedeltagerne. Vi kom alle fra forskellige lande, og vi arbejdede med anonyme billeder, så det borgede for et seriøst udgangspunkt. Juryformanden Byung Doo Lee fra Sydkorea havde masser af erfaring fra to tidligere verdensmesterskaber, så han sørgede for, at vores jury var velorganiseret og effektiv.
Jeg ankom til Bodrum sent samme aften som deltagerne havde afviklet deres første rigtige konkurrencedag. Det havde været møgvejr og svære forhold, men næste morgen bagte solen og vejret var alldeles fortræffeligt. Desværre stod den ikke på dykning for mit vedkommende, men dommermøde.
Først gennemgik vi reglerne. Der var fem forskellige kategorier: fisk, close up uden tema, close up med tema, vidvinkel uden dykker og vidvinkel med dykker. Vi havnede hurtigt i en diskussion om forskellige tolkninger.
Reglerne siger tydligt, at det område, som bliver afbilledet skal være større end 17x25 cm for vidvinkel og mindre end 17x25 cm, for close up. Dette gælder uanset objektivet.

Tema pighuder
Close up med tema er en kategori, hvor det afstikkes et specifikt tema ved hvert mesterskab. Nu havde man bestemt sig for pighuder eller Echinodermata – den store dyregruppe, der bl.a. omfatter søstjerner, søpindsvin, slangestjerner og søagurker. Kategorien Close up uden tema ville derfor ved dette VM gælde alle motiver, bortset fra fisk og pighuder på en flade, der er mindre end 17x25 cm.
Inden for vidvinkel har man to kategorier. En kategori er Vidvinkel uden dykker, som foreviger flora og fauna under vandet og den anden kategori er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også