DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Reportage  Reportage
Seal Team – unge sæler i poolen
De første benspark er altid lidt flagrende, men børnene lærer hurtigt. Det hjælper børnene hvis vesten sidder ordentligt og hvis flaskerne ikke er for store.
Seal Team – unge sæler i poolen
Mellem øvelserne spiller Oskar frisbee med Christian og Max. UV-frisbee’en flyver forbavsende langt og er fedt legetøj at tage med i bassinet.
Seal Team – unge sæler i poolen
Selve tanken bag Seal Team er, at familien skal kunne have det sjovt sammen. I dag findes der masser af udstyr – også til de allermindste.
Seal Team – unge sæler i poolen
En god opdriftsøvelse. Her svømmer Max gennem hula hop-ringen og træner opdrift og svømmeteknik.
Seal Team – unge sæler i poolen
Det er vigtigt at køre lidt kortere seancer med de små og benytte pauserne til at reflektere og tale om hvordan det er gået, siger instruktøren Christian, men Max og Oskar vil bare i vandet igen.
Seal Team – unge sæler i poolen
Max og Oskar pjatter lidt med Christian som siger: Det gælder om at have det sjovt i poolen og at lade børnene være ”en smule” ustyrlige.
Seal Team – unge sæler i poolen
Seal Team – unge sæler i poolen

Seal Team

– unge sæler i poolen

Af Magnus Lundgren
Der er med årene kommet nye, sjove og cool dykkerkurser for de yngste. Et af disse er PADI Seal Team for børn på otte år og opefter. Hele kurset udføres i pool med fokus på at have det sjovt under sikre forhold, samtidig med at færdigheder udvikles. Men hvad indeholder undervisningen? Hvordan er reglerne og bør man have nogen betænkeligheder? Vi tog i poolen med to unge testpiloter.

Når talen falder på alder og dykning, handler det oftest om den øvre grænse og hvornår man som senior bør lægge finnerne på hylden. I den anden ende af aldersskalaen, er det en udbredt misforståelse, at man skal være mindst 15 år eller mere for at kunne tage dykkecertifikat. Faktisk kan man tage certifikat allerede fra man er ti år gammel. Der er selvfølgelig visse begrænsninger for de yngste, som gælder såvel under som efter uddannelsen, fx hvor dybt man må dykke og hvem man kan dykke med efter certificeringen.

Den dykkende familie
I dag bliver dykning mere og mere en aktivitet for hele familien. Som oftest har mor, far eller måske begge forældre, allerede en dykkeruddannelse. Det medfører naturligt nok, at børnene også bliver interesseret i dykning, og får lyst til at prøve det. Forældre, der selv dykker, har et realistisk billede af, hvad dykning er, og det gør, at deres børn i større omfang får lov til at deltage i dykkekurser for juniorer.
De alleryngste, fra otte år og opad, har i dag mulighed for at lære at dykke i pool under sikre forhold sammen med professionelle instruktører, der både har undervisningsuddannelse og -erfaring. PADI Seal Team er et sjovt tilbud, hvor børnene både kan lege og lære. Hele kurset foregår i pool på mellem en og fire meters dybde. Man kan sagtens gennemføre hele kurset i den lave ende af poolen, hvis instruktøren mener, at det er sikrest.

Legesyge søløver
Vi følger med, når den rutinerede dykkeinstruktør Christian Olsson tager otteårige Max og tiårige Oskar med i poolen for at gennemføre den første del af PADI Seal Team. Christian føler det som et privilegium og et stort ansvar at lære børn at dykke. Men hvad er forskellen rent praktisk mellem at uddanne og instruere børn, sammenlignet med voksne?
– Det gælder om at bevare lysten til at lege, samtidig med, at man må sætte rammerne for en forsvarlig adfærd, siger Christian. De fleste børn er naturlige i vandet og de lærer hurtigt de praktiske elementer med stor entusiasme. De er spontane, glade og fulde af spilopper. Nøglen til succes er at respektere børnenes integritet og kun bryde ind når, det er nødvendigt, fortæller han.
– Der findes ingen fysiologiske problemer med hensyn til vejrtrækning eller blodcirkulation når de yngste dykker i en pool. Tiden i vandet bør dog kortes ned, da børnene har mindre kropsmasse og fedtlag, hvilket betyder, at de mister varme hurtigere. En tætsiddende dragt er vigtig, og vi anbefaler desuden små veste og flasker. Der findes til og med juniormundstykker til regulatoren.
Børnene lærer meget hurtigt, at man skal have styr på og hjælpe hinanden. Enhver positiv kritik og venlig irettesættelse giver mulighed for at holde fokus på rette sted og en chance for at udvikle en sund holdning til sikkerhed hos børnene. Kontakten med forældrene er også vigtig. Det gælder for børnenes forældre at forstå og deltage i målsætningen: At det skal...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

PADI
PADIs Seal Team-kursus er en uddannelse under leg, som gennemføres med scuba-udstyr i pool. Deltagerne skal være otte år eller ældre. Eleven skal være rask og kunne svømme. Første del består af fem færdigheder og er en slags grunduddannelse. Efter grunduddannelsen kan Seal Team-medlemmerne udføre sjove og spændende missioner i poolen. Sikkerhed og leg præger konceptet.
Se www.padisealteam.com

Dansk Sportsdykker Forbund (DSF)
Hos DSF kan børn og unge fra 8-18 år tage kursus i snorkeldykning, som etstjernet, tostjernet eller trestjernet snorkeldykker. Med hensyn til flaskedykning for børn, henviser DSF til nærmeste dykkerklub.
Se www.sportsdykker.dk

Scuba School International (SSI)
SSI har et kursus som kaldes Scuba Ranger og henvender sig til børn mellem otte og 12 år som kan svømme, er trygge i vand og er raske. Scuba Ranger består af fem niveauer, som benævnes ved farver, fx rød ranger, hvid ranger osv. Når man har gennemgået de forskellige niveauer og demonstreret øvelserne over for sine forældre, så bliver man medlem i Rangers Club med efterfølgende aktiviteter. At have det sjovt er en bærende del af konceptet.
Se www.scubarangers.com

Fakta

Dykkelægen siger...
Vi bad Poul Kongstad, der er dykkelæge og speciallæge i neurokirurgi og intensiv terapi om at give sit syn på børnedykning.

Hvordan har du det med, at otteårige dykker i pool?
– Det ser jeg som noget positivt. Det er vigtigt, at børn og unge få bevæget sig. Med hensyn til vejrtrækning og blodcirkulation er der intet, der taler imod, at børn dykker. Man kan sammenligne det lidt med skiløb, som også indebærer en risiko, hvis det ikke udføres rigtigt. Det er imidlertid vigtig, at uddannelsen og reglerne omkring børnedykning er tydelige og gode. Børn og unge er ofte meget konkrete, når de lærer, så uddannelsen i sig selv burde ikke være noget problem. Men man bør være opmærksom på deres motoriske modenhed og det faktum, at deres vurderingsevne ikke er fuldt udviklet før de sene teenageår.

Hvad tror du er specielt vigtigt at passe på, når det gælder de yngste dykkere?
– Fysiologisk set har en ung person mindre kropsvolumen og mindre fedtlag hvilket betyder, at de køles ned hurtigere end en voksen person. De bør have kortere ophold i vandet. Deres mentale udholdenhed er også lidt kortere. Jeg tror det er vigtigt, at børnene har det sjovt og at man stimulerer de dele som går godt. Man bør undgå alt for præstationsprægede og målrettede aktiviteter, og i stedet lade børnene selv afgøre farten på udviklingen. Det er desuden vigtigt, at forældrene ikke lægger pres på børnene for at de skal præstere mere.

Er der noget man skal passe på ud fra et psykologisk perspektiv?
– En otteårig har ikke samme evne til at orientere sig, placere sig eller at bedømme situationer som et voksent menneske. Derfor er det vigtigt med godt opsyn når man er i vandet, for at kunne give støtte når det behøves. Det er næsten som at færdes i trafikken. Først når man er 16 år må man køre knallert hvilket svarer til, at man at op til 15-årsalderen kun må dykke i voksent selskab. De grænser som er sat virker generelt set rimelige. Det er vigtigt med en klar og tydelig kommunikation fra instruktøren.

Læs også