DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
En gammel hund forsøger at lære nye tricks. John Bantin i færd med at vænne sig til Sentinel-dykning. Bemærk, at der altid medbringes en flaske til bail out.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Når det sorte skjold afmonteres, åbenbarer enhedens indre sig. Diluent-flaske til venstre, scrubber-beholder i midten og oxygen-flaske til højre. Den blå sæk øverst oppe er counterlungen.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Kevin benytter rebreatherens boblefrie operation til at snige sig tæt på en muræne.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
ADV’en – den automatiske diluentventil og loopets ind- og udgang.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Et stykke af counterlungen og detaljer i rørføringen.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Det primære display under pre dive check-proceduren.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Mundstykket og HUD’en. Bemærk Poseidon nederst, der gør det muligt at skifte til åbent system uden at tage mundstykket ud af munden.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
P Kevin benytter rebreatherens boblefrie operation til at snige sig tæt på en muræne.En af de to gasblokke. Denne styrer oxygenforsyningen.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Overtryksventilen i bunden af scrubber-beholderen, der gør det muligt at blæse vand ud af loopet.
Sentinel rebreather – kan tekniske fejl elimineres?
Det sekundære display viser det aktuelle PO2 på de tre oxygensensorer.
1 af 10

Sentinel rebreather

– kan tekniske fejl elimineres?

Af John Bantin

En hellukket rebreather og den rette uddannelse kan give dig fantastiske dykkeoplevelser og adgang til magiske dykkesteder. Men den kan også føre dig lige til helvede med kort varsel! Kevin Gurr, manden bag CCR-enheden Sentinel, tror ikke, at alle ulykker med hellukkede systemer kan forklares med menneskelige fejl. Der er et andet problem – og Kevin mener, at han har fundet løsningen.

Rebreathere til sportsdykkere, i modsætning til dem, der anvendes til militære formål, har været i omløb i omkring tyve år. I den periode har vi været vidne til en del udvikling samt ikke så få dødsulykker blandt højt respekterede og erfarne dykkere.
I dag er der mange forskellige hellukkede rebreather-modeller (CCR – closed circuit rebreather) på markedet. De produceres mange steder i verden, og de fleste virker besnærende pålidelige, men spørgsmålet er: Er de alle sikre at anvende?
Kevin Gurr fra virksomheden VR Technology, er en guru inden for teknisk dykning og har desuden inspireret mange til at anlægge samme ultrakorte frisure som ham. Hans synspunkt er, at hvem som helst kan konstruere en rebreather. Når alt kommer til alt, er det jo bare en sæk med noget gas i. Det springende punkt er, om de udgør et life-support system.
De mange og meget omtalte ulykker med rebreathere kunne give vital viden, hvis der blev forsket ordentligt i, hvad der gik galt, men den slags analyser finder meget sjældent sted uden for militæret. Kevin tror fuldt og fast på, at ubemandede test er af afgørende vigtighed. Ok, men hvilke test kan afsløre forskellen på en rebreather og et egentligt life support-system?
Scrubbermaterialets levetid er vigtigt, fordi de fleste dykkere strækker den varighed, som producenten oplyser, og desuden varierer holdbarheden med dybden og de anvendte gasser. Testdata afslører, hvordan effektiviteten bliver reduceret som funktion af dybden med en alarmerende fart. Kevin viste mig resultatet af tests med ti forskellige enheder, som er på markedet i øjeblikket – kun fire af dem var mere end 60 % effektive på 40 meters dybde. Jeg kan med glæde oplyse, at de alle fire var engelske …
I modsætning til, hvad de fleste tror, så påvirkes scrubber-holdbarheden af massen af den gas, der passerer gennem den, hvilket direkte afspejles i den dybde, den bruges på. Scrubbermaterialets levetid vurderes ud fra den dybde, hvor det testes, og mange CCR-dykkere går helt vanemæssigt ud over producentens anbefalinger. Hvad der fik Dave Shaw til at tage sin Mk15.5 rebreather til 270 meters dybde i Boesmansgat Cave, er et mysterium, men han betalte også den ultimative pris for sit vanvid.

Åndingsarbejde
Åndingsarbejdet (work of breathing ­­– WOB) påvirkes af det hydrostatiske tryk, som opstår mellem den relative position mellem enhedens counterlungs og dykkerens lunger, og rebreathere skal designes, så åndingsmodstanden er så lav som mulig. Så vidt jeg ved, har kun tre producenter udført ANSTI-test af dette, og få CCR-modeller kan leve op til CE-kravene på dette punkt. Tilsyneladende foretrækker de andre producenter at teste deres produkter i deres badekar! Åndingsarbejdet og scrubber-funktionen er to af de vigtigste aspekter i rebreather-design.

Hvad skyldes ulykkerne?
Så hvad er det for problemer, der kan lede til dødsfald? Fejl på magnetventiler og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også