DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Simon Mitchell – Forsker, dykker og læge
Her er Mitchell på vraget San Fransisco Maru i Truk Lagoon med sin rebreather og sit kamera.
Simon Mitchell – Forsker, dykker og læge
Simon Mitchells forskning får et ekstra niveau af troværdighed, fordi den er drevet af en oprigtig interesse for avanceret dykning.

Simon Mitchell

– Forsker, dykker og læge

Tekst Fredrik Isakson
Dr. Simon Mitchell er et af de internationale ikoner inden for dykning og forskning. I en periode var det ham, der havde rekorden i det dybeste vragdyk på rebreather og han opdagede samtidig, at et vrag som mentes at være et vigtigt fund, faktisk ikke var det. Han har en større samling medicinske titler og han har personligt behandlet over 400 tilfælde af trykfaldssyge.

Simon Michell forsker, underviser og arbejder som læge. En af hans interesser er CO2-optagelse og hvordan det påvirker dykkere. Han har i studier påvist, at CO2-sensorer i rebreathere vil forbedre sikkerheden.

– Jeg har dobbelt medborgerskab i New Zealand og Australien, men jeg voksede op på New Zealand. Jeg har altid haft en relation til vand og allerede tidligt startede jeg med fridykning. Det beskæftigede jeg mig med i årevis. Vi tændte bål på stranden og fangede skaldyr og fisk. Det var et enkelt liv, husker Simon.

Apparatdykning

I 1974 begyndte han at dykke inden for CMAS efter at have anskaffet sig et sæt dykkerudstyr ved at arbejde på alle mulige småjob, han kunne få. I 1977 blev han dykkerinstruktør som syttenårig, men han fortsatte også med fridykningen. Han konkurrerede i uv-jagt i en periode han og vandt til og med medaljer.

– Interessen for fiskeri førte mig i retningen af marinbiologi, men jeg blev stadig mere interesseret i, hvordan mennesket bliver påvirket af havet. Senere, under min tid i marinen, udannede jeg mig til læge med dykkemedicin som speciale. I årenes løb har jeg set, hvordan folks bevidsthed er øget og mængden af trykrelaterede skader er reduceret. Det er dykkecomputeren, der har spillet en rolle. De seneste 20 år er statistikkerne blevet bedre og bedre, og det er meget positivt, siger Simon.

Trimix og rebreathere

Han stødte på trimixdykningen, da han var i marinen nogenlunde samtidig med, at trimix begyndte at finde udbredelse inden for sportsdykningen. Simon fattede straks interesse.

– Dengang var der kun få, der dykkede trimix og endnu færre, som dykkede med rebreathere. Jeg blev ven med Kevin Denlay, som både dykkede ”mix” og rebreather. Jeg lod min inspirere og anskaffede også en maskine. Den var fantastisk. Min første rebreather var en Mark 15v og den gav mig adgang til de dybe vrag. I dag har jeg også andre rebreathere, en Sentinel og en AP-Valves Evolution.

AHS Centaur

i 1943 under anden verdenskrig sænkede en japansk ubåd fartøjet AHS Centaur ud for Queensland. Centaur var et hospitalsskib med næsten udelukkende medicinsk og civilt personale. 268 af de 332 personer om bord forsvandt ned i dybet. Det var en stor australsk krigstragedie og blev anset for at være en afskyelig krigsforbrydelse. I 1995 kom der rapporter om, at fartøjet var blevet fundet, og at der var taget video af det med fjernstyret kamera (ROV). I tv-programmet A Current Affair blev optagelserne vist som bevis af Donald Dennis, manden der har havde opdaget vraget. Det mærkelige var bare, at vraget var blevet fundet så langt fra sin sidst kendte position, det sted, hvor man samlede de overlevende op efter katastrofen.

Dybt dyk

Den australske tek-dykker Trevor Jackson er en af Simon Mitchells venner. Han havde forsket meget...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også