DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Smögen - Svensk sommerdykning
Sea Lodge har et herligt udendørsanlæg med egen badebro, varmt karbad og sauna med havudsigt.
Smögen - Svensk sommerdykning
Urticina eques tilhører er et af de smukkeste dyr vore farvande. Bemærk den lille bitte søstjerne op til højre.
Smögen - Svensk sommerdykning
Fladfisk er ikke ligefrem kønne, men de har karakter med deres skæve smil.
Smögen - Svensk sommerdykning
Når der er behov for en han i stimen, omdanner den største hun (rødnæbbet) sig og får de smukke farver, der kendetegner hannen (blåstakken).
Smögen - Svensk sommerdykning
Der er mange fine klippevægge ved dykkestederne omkring Smögen.
Smögen - Svensk sommerdykning
Eremitkrebsen – havenes svar på campingvognen.
Smögen - Svensk sommerdykning
Hos Kon-Tiki er der masser af plads til at rode med udstyret.
Smögen - Svensk sommerdykning
En god lygte er uvurderlig selv på dagdyk. Se godt efter i sprækkerne.
Smögen - Svensk sommerdykning
Se godt efter mellem tangen – ofte kan man finde små, men fantasifuldt, new age-inspirerede nøgensnegle.
Smögen - Svensk sommerdykning
Klipper og sten, der er udsat for strøm, er dækket af en tyk måtte af liv.
Smögen - Svensk sommerdykning
Et glas vin eller en øl i karbadet på Sea Lodge er ikke en dårlig afslutning på dagen – eller start på aftenen.
Smögen - Svensk sommerdykning
På lidt de dybere klipper kan man ofte finde rød hornkoral.
Smögen - Svensk sommerdykning
Er der tale om mangearmet søstjernesex, eller prøver de bare at suge på samme musling?
Smögen - Svensk sommerdykning
Smögen kan også prale med herlige og romatiske solnedgange.
1 af 14

Smögen

- Svensk sommerdykning

Tekst: Marko Wramén Foto: Håkan Johansson
Smögen i svenske Bohuslän er ikke bare et charmerende lilleputsamfund á la Astrid Lindgren. Øen er også hjemsted for nogle dykkercentre, som frister med et fint tagselvbord af dejlige dykkesteder. Følg med os til en af den svenske vestkysts hotteste dykkelokaliteter.

Det er første mandag efter industriferiens afslutning og sommeren er endelig kommet i gang. Det er som om den vil vise alle lønmodtagere, hvad de er gået glip af. Derfor bliver jeg pjaskvåd af sved i min højeffektive underdragt, da jeg bærer mit dykkeudstyr ned til kajkanten. Bedre bliver det ikke af, at mit forehavende nøje følges af et mindre publikum, som svaler sig med dansk og tjekkisk øl. Men hvem har sagt, at det er et afslappende job at være dykkeskribent?

Belønningen kommer heldigvis, da vi endelig kommer under vandet. Det er vores første dyk på turen til Smögen og fotografen Håkan har for en gangs skyld efterladt kameraet på land. Det er altid her vi får de bedste dyk. Vi bliver smidt i ude ved Pesaskär og følger hurtigt den skrånende klippebund ned til 25-30 meter. Her er vandet klart og dejligt varmt, sammenlignet med det fire grader kolde Østersøvand, vi havde fornøjelsen af en uge tidligere. Og det myldrer af liv.

Blege fingre Overalt kravler fimreorme omkring og på et sted ligger fire af dem og kryber tæt, tæt sammen. Hist og her stikker knudrede svampe op og dødningehånden spreder sine blege fingrer. Men den er ikke alene – der er også godt med bægerkoraller og vi finder til og med smukt røde hornkoraller med udfoldede polypper. Isstjerner, søsole og almindelige søstjerner ligger jævnt og dekorativt spredt på bunden. En af søsolene har næsten guffet en hel femarmet slægtning i sig, så kun en stump af en arm stikker ud og afslører festmåltidet.

Taskekrabberne står på spring i næsten hver anden sprække, men kun en enkelt hummer fremviser sine kraftfulde kløer. Fisk er der til gengæld mange flere af. Foruden havets gråspurve, de allestedsnærværende havkarusser, hilses vi velkommen af funklende blåstakke, prangende rødnæb, sølvglinsende stimer af hvilling og et par torsk. Under flere sten finder vi små langer og et sted glaner en sortvels. To ål åler sig af sted, da de får nok af vores opmærksomhed, mens en fladfisk køligt stoler på sin camouflage og bliver liggende. Ved en klippebunke sidder en hummertejne fast og er blevet til en uundgåelig dødsfælde. Det bliver dagens gode gerning at skære nettet itu med dykkerkniven.

Derfor føles det endnu skønnere at sætte sig på Sea Lodge – Sjösportgårdens solbeskinnede udendørscafé og fejre første dykkedag med en iskold Staropramen. Ekstra bekvemt er det, at jeg kan koble mig op på centrets trådløse netværk og checke min mail, samtidig med, at jeg dyrker hvordan pigerne på sejlkurset flittigt øver dobbelte halsstik. Efter en aftendukkert nyder vi en flaske sydafrikansk vin i selskab med en hedengangen, men ret så god havtaske.

Kon-Tiki

Vi befinder os altså på øen Smögen i Bohuslän, som på trods af, at masseturismen kan gøre stedet trangt, tilhører mine favoritter. Måske er det den smukke udsigt ud over den bare bohuslänske Hållö, som gør det? Eller de mange små gyder med deres idylliske bådskure?...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Smögen med nabobyen Kungshamn er et gammelt fiskerleje, som fortsat er hjemmehavn for en aktiv fiskeflåde. Her findes også flere fiskefabrikker. I Smögen holdes dagligt fiskeauktioner med fersk fisk, som sælges til opkøbere fra...

Læs også