DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Både måger og spækhuggere samles omkring fiskerbåden imens Jonas Beyer ligger klar med kameraet.  Foto: Kaisa Lappalainen Photography.
Både måger og spækhuggere samles omkring fiskerbåden imens Jonas Beyer ligger klar med kameraet. Foto: Kaisa Lappalainen Photography.

Spækhuggere

– Interview med Jonas Beyer

DYK interviewer Jonas Beyer, der er taget til Tromsø for at dykke med spækhuggere.

Beskriv Dine forberedelser?
Mine forberedelser startede sidste år, hvor jeg meget spontant fandt ud af, at hvalerne og spækhuggerne kom ind i fjordene omkring Tromsø i november måned. Så jeg tog derop og var i fem dage I 2015, hvor jeg først kom med på nogle turistture for at se hvalerne. Det var ikke helt hvad jeg ønskede, idet de kun havde en time ude på vandet.

Så jeg snakkede med lokale om at leje både eller tage med dem ud på vandet. Det gav mig et utrolig fint indblik i, hvor hvalerne er, hvad tid på året de kommer ind, hvor længe de bliver, og hvad de er her for.

Hvad ved du om hvalerne?
Jeg ved ikke særlig meget, andet end, hvad jeg har set og fået fortalt de sidste gange jeg har været i Tromsø.
Sidste år var jeg sammen med en biolog ude på vandet, som beskrev og fortalte utrolig meget omkring hvaler og spækhuggeres adfærd og mønstre.

Hvad er din baggrund?
Min baggrund inden for hvaler eller biologiverdenen er ikke værd at skrive om. Jeg har altid været utrolig fascineret af hvaler, og specielt spækhuggerne har fanget mig.

Jeg har været på et par hvalsafarier førhen men intet som at møde dem under vandet i Nordnorge. Jeg har nogle 100 dyk og er rimelig komfortabel i vandet. Ellers ved jeg kun hvad jeg har fået fortalt.
Vigtig er jo, at spækhuggerne kommer til Norge for at spise sild, og de har aldrig angrebet mennesker i naturen, kun i fangenskab. To ting, jeg synes er vigtige at tage med, inden man hopper i vandet til dem.

Interessen for hvalerne sammenkoblet med passionen som naturfotograf, blev til dette projekt. Jeg ønsker at kunne vise de vilde dyr i deres naturlige omgivelser, åbne øjnene for mennesker omkring, hvor fantastisk det er at se de vilde dyr, så folk ikke vil opsøge dyr i fangenskab.

Så igennem de sidste fire år har jeg fokuseret meget på, at de billeder ,jeg tager, er af dyr i deres egen natur, hvor jeg er på udebane og må acceptere deres vilkår. Det giver utrolig stærke minder og øjeblikke, der er umulige at beskrive, men som aldrig vil blive glemt.

Hvilke forholdsregler tager du?
Jeg har ikke de store forholdsregler. Jeg ligger så roligt som jeg kan i vandet. Selvom jeg er hamrende nysgerrig efter at opleve dem tæt på. Jeg forholder mig til de er de mest nysgerrige og lader dem komme til mig, når de har lyst til at ”lege”.

Hvad skal du være ekstra opmærksom på?
Alting, og hele tiden være bevidst om hvor jeg er i forhold til flokken af spækhuggere, andre både og ekstremt nysgerrige unge hvaler. De unge er som regel dem, der kommer tættest og svømmer længe og meget tæt på én, så her oplever jeg, at man skal lade dem se dig an, de ved udmærket godt, at du ikke er en sild.
Havner man midt i sildestimen skal man være varsom og undgå at komme imellem sild og spækhugger, da de kommer fra alle sider og angriber sildene, og jeg vil nødig have et...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #8:

SOME images:
Foto. Kaisa Lappalainen Photography
Foto. Kaisa Lappalainen Photography
, Både måger og spækhuggere samles omkring fiskerbåden imens Jonas Beyer ligger klar med kameraet.  Foto: Kaisa Lappalainen Photography.
Både måger og spækhuggere samles omkring fiskerbåden imens Jonas Beyer ligger klar med kameraet. Foto: Kaisa Lappalainen Photography.
, Arkivfoto
Arkivfoto