DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
Oprindeligt var sidemonterede flasker et værktøj, som huledykkere benytttede til at trænge gennem snævre passager, men der er opstået fornyet interesse for sidemount-teknikkken uden for huledykkerkredse.
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
En af de helt store fordele ved sidemount, er at man har umiddelbart adgang til ventilerne, og dermed lettere kan løse eventuelle problemer med fx frysning.
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
De to elastikker holder flaskeventilerne tæt til brystet, så strømligningen bliver optimal.
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
En øvelse på kurset går ud på at afkoble flaskerne i den nederste karabinhage, så man han skubbe dem foran sig i trange passager eller måske bare, hvis man har et behov for at justere deres placering.
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
Hollis SMS 100 beskuet bagfra, hvor man kan se metalbøjlerne til flaskernes nederste karabinhager samt elastikkerne, der holder ventilerne ind til kroppen.
Lidt til en side – Er sidemount bare den nyeste dille?
Forfra ligner Hollis SMS 100 en mere konventionel vingevest med harness. Kun elastikkerne med karabinhager afslører, at den også er beregnet til sidemount.

Lidt til en side

Er sidemount bare den nyeste dille?

Af John Bantin

Er vi så vant til, at vi skal have vores flasker på ryggen, at vi helt overser, at der måske er bedre måder at dykke på? Sidemount-dykning synes at være den seneste dille. I stedet for at have et dobbeltsæt på ryggen, har sidemount-dykkeren en flaske under hver arm. Vi kigger på fordele og ulemper samt på det nødvendige udstyr.

Hvorfor kan huledykkere godt lide sidemonterede flasker? For det første fordi de giver en bedre position i vandet, men mere vigtigt fordi det giver øjeblikkelig adgang til flaskeventilerne med alle de sikkerhedsmæssige fordele, det medfører.
Hvis du fx har problemer med en regulator, der freeflower, kan du simpelthen lukke for flasken, men stadig have adgang til al gassen ved kun at åbne, når du trækker vejret og lukke igen mellem vejrtrækningerne. Besværligt ja, men det kan redde dit liv.
De sidemonterede flasker er helt uafhængige af hinanden. Der er ikke noget manifold, der forbinder flaskerne, og nedlukninger er lettere end når flaskerne sidder på ryggen, fordi ventilerne er lige for næsen af dig.
Den øjeblikkelige adgang til begge flasker er en vigtig ting for en dykker, der har brug for at svømme gennem en trang passage. Så er det let at løsne flaskerne i bunden og skubbe dem foran sig uden at afbryde vejrtrækningen. Flaskernes øverste del er stadig fastgjort i seletøjets D-ringe ved skuldrene.
Man naturligvis har det også fordele, når man skal gå med flaskerne før og efter dykket. Man behøver ikke læne sig forover for at holde balancen som man ofte gør med et dobbeltsæt på ryggen.
Jeg er egentlig ikke rigtig huledykker, men David Jones fra Triton Scuba, ringede mig op for at spørge om, jeg ville med på et sidemount-kursus. Det faldt sammen med, at den nye Hollis SMS 100 vinge ankom til redaktionen og det er en enhed, der er specialdesignet til sidemount-brug.
– Hvor svært kan det være? tænkte jeg. Det virkede så simpelt og ligetil, men jeg ville alligevel gerne prøve Hollis SMS 100, og jeg respekterer David som instruktør, så jeg stod op en tidelig morgen og kørte til Wobster for at slå følgeskab med ham. Jeg blev ledsaget af Nigel Wade, en pensioneret brandmand, som jeg overtalte til at være fotograf.
Vi er blevet så vant til at se teknisk dykkere med deres stageflasker i siden eller rebreatherdykkere med deres bailout-flasker, at ideen efterhånden synes at være knyttet til avanceret dykning, men såden behøver det ikke at være.
PADIs Open Water Side-mount Diver speciality-kursus er et todagesforløb, hvori der indgår fire dyk. På kurset lære man simpelthen at erstatte den flaske eller de flasker man ellers ville have på ryggen med sidemonterede flasker.
Det er egentlig ikke et teknisk dykkekursus, selv om de teknikker, man lærer på kurser let kan overføres til egentlig teknisk dykning. Kursets ophavsmand er den amerikanske huledykker Jeff Loflin.
David Jones begyndte med at forklare lidt om baggrunden og de førnævnte fordele med sidemonterede flasker. Han fremhævede også, at når man dykker fra en gummibåd er det meget komfortabelt at kunne sidde i båden med sin BCD på og blot læne sig forover og klipse flaskerne fast, der hvor de står, når man er klar til at hoppe i vandet. Så slipper man for at sidde hele vejen til dykkestedet med tunge flasker på ryggen.
...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også