DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Suunto D4 – lillebror i D-familien
Suunto D4 – lillebror i D-familien
1 af 1

Suunto D4

– lillebror i D-familien

Af John Bantin
Suunto har haft stor succes med de avancerede computerure D9 og D6, men mange dykkere kan godt nøjes med mindre. Her kommer D4 ind i billedet.

For en del år siden testede jeg en tidlig version af Suuntos Mosquito computerur. I plastik. Jeg blev lidt forskrækket, da instrumentet blev fyldt med vand. Fabrikanten havde haft et problem med produktionen, men det blev løst inden modellen blev lanceret for alvor. Jeg havde derfor ingen forbehold over for triplegas-modellen D9 eller duogas-modellen D6, der fulgte efter, og jeg anvender begge side om side på næsten alle mine dyk.
D9 er en anelse for klodset til at bære som ur til hverdag, men det er D6 ikke. Mosquito’en virkede dog lidt for billig.
Nu kommer så Suunto D4, der lægger sig nydeligt i den nederste ende af Suunto-serien. Kombinationen af kompositmateriale og metal, får den til at se godt ud som ur. Derudover er det en fuldblods dekompressions nitrox-computer med RGBM-algoritme og valgfrie dybe stop, samt vigtige funktioner for fridykkere. Dermed erstatter den også D3 som digital dive-timer.
I fridyknings-mode er D4 programmeret til at registrere dybden tre gange i sekundet for at give en præcis udlæsning af maksimumdybden. Den oplyser også tiden i minutter og sekunder i midten af displayet. De programmerbare alarmer kan indstilles på forhånd og holder dig informeret undervejs i dykket. Den virker som en perfekt partner til fridykkere.

Algoritme
Jeg, der ikke fridykker, er dog mere interesseret i scuba-funktionerne og D4, som er justerbar til nitrox mellem 21 % og 50 % og til maksimum ppO2-værdier mellem 0,5 og 1,6 bar, passer fint ved siden af D6 og D9 for de fleste af de dyk, jeg udfører.
D4 anvender Bruce Wienkes RGBM, og du kan vælge den fulde version eller en mere aggressiv 50 %-indstilling. RGBM-algoritmen tager virkelig fat og reducerer no stop-tiderne og forøger deko-stop efter en serie dyk, som fx på en liveaboard-tur. Suunto er blevet kritiseret for at være for konservativ, men kan man være for forsigtig, når det gælder ens helbred?

Indstillinger
Jeg plejede at have problemer med at indstille nye computere, men producenterne har efterhånden indset, at dykkere ikke altid er specielt kløgtige. D4 var således intuitiv at betjene og det var let at indstille tid og  dato, nitrox-procent, dybde og dykketid, forsigtighedsniveau, dybe stop og sampling rate.
Det var også let at skifte til fridyknings-mode, men jeg fravalgte air mode og benyttede nitrox 21 i stedet. Jeg ville ikke risikere at sidde fast i air mode, da jeg skulle bruge computeren til tre dyk om dagen i en uge. Når du dykker i air mode, skal du vente til computeren er helt afgasset, før du kan skifte til nitrox.

Display
Under dykket kunne jeg se den aktuelle dybde og tilbageværende bundtid, eller den samlede opstigningstid og aktuelle stopdybde. Man skifter mellem dykketid og den aktuelle ppO2 ved at trykke på en af de fire knapper. Du kan også se klokken, vandtemperaturen eller maksimumdybden ved at trykke på en anden knap.
Hvis...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også