DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Uemis Zurich – helt egen stil
Uemis Zurich – helt egen stil
Uemis Zurich – helt egen stil
Displayet, som det ser ud i vandet under et normalt dyk.
Uemis Zurich – helt egen stil
Advarsel i orange, når RGT (Remaining Gas Time) er under fem minutter.
Uemis Zurich – helt egen stil
Masser af information på displayet under overfladeintervallet.
Uemis Zurich – helt egen stil
Advarsel om, at jeg har oversprunget et deko-stop efter et dyk til 488,8 meter.
Uemis Zurich – helt egen stil
Hvis du er rigtig uartig under dykket, får du dette display – se teksten for nærmere forklaring.

Uemis Zurich

– anderledes end alt andet på markedet

Det er ikke så ofte, at man falder over en dykkecomputer, der er helt anderledes end alle de andre på markedet, men det var jeg alligevel ude for helt tilbage i 1980’erne. Jeg var på vej hjem fra en dykkerejse i Ægypten og stoppede i et dykkercenter i Eilat. Det var her, jeg så den første Aladin Pro. For en, der var vant til begrænsningerne hos den originale Aladin og de enorme dimensioner hos datidens Decobrain, var Aladin Pro en åbenbaring.
Nu viser det sig, at de samme fyre, der dengang drev den schweiziske virksomheds kreative brug af teknologi, lever i bedste velgående, omend en smule ældre. De er blevet samlet igen, lidt ligesom når Rolling Stones gendannes for at tage på turne. Og magien er tilsyneladende stadig til stede. Den nye Uemis Zurich-computer er anderledes end alt andet på markedet på mange forskellige måder. I stedet for at anvende en LCD-skærm til at vise informationen har Zurich et permanent oplyst farvet OLED-display (organic LED) med et genopladeligt lithium-polymer-batteri.
Genopladningen udføres via en computers USB-stik eller en dedikeret rejselader, men batteriet bliver vedligeholdt af et solcellepanel, der er indbygget i computeren. Så i stedet for som normalt at skulle beskytte enheden mod solens skadelige stråler nyder denne model godt af den! Den klarer omkring ti timers dykning på en fuld opladning.
Zurich er gasintegreret ved hjælp af en velkendt type radiotransmitter, der anbringes i højtryksporten på dit førstetrin. Men i stedet for at blive forvirret over andre transmittere, der sender på samme frekvens, kan du med dette system se, hvor meget gas andre dykkere har – under forudsætning af, at de er foran dig og ikke er blokeret af din krop.
Også transmitteren er en anelse anderledes. Den har et CR2 lithium-batteri, der kan udskiftes af brugeren. Computeren kan anvendes med en enkelt eller op til tre forskellige nitrox-blandinger.
Andre praktiske detaljer inkluderer en håndledsrem, der justeres med én hånd, og så den kan udskiftes af brugeren. Desuden kan man få en variation af farvede skaller, der gør computerens udseende mere personligt.
Den interne personliggørelse omfatter at give computeren et navn, så man ikke forveksler den med sin makkers eller dennes data, der kan modtages, hvis man trykker på en knap.

Algoritme
Det matematiske program, der anvendes i denne computer for at simulere, hvad der sker i din krop under et dyk, er den velprøvede Buhlmann ZH-L8-algoritme, som er tilpasset til Uemis. Den tager højde for faktorer som vandtemperatur og mikrobobler, der kan have dannet sig under gentagne dyk. Desuden medregnes dykkerens arbejdsbelastning, hvilket vurderes på baggrund af information om åndedrætsfrekvensen.
Zurich-computeren kan indstilles til at anvende deep stops på en eller to minutters varighed. Den kan justeres til nitrox med mellem 21 og 100 procent oxygen. De fire forskellige forsigtighedsindstillinger synes...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også