DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Svømme med kæmper – hvem pukler hvalerne for?
Der plejer at indfinde sig en intensiv følelse af ydmyghed, når man snorkler med disse kæmper.
Svømme med kæmper – hvem pukler hvalerne for?
Sigten i vandet ligger om efteråret omkring de 30 meter.
Svømme med kæmper – hvem pukler hvalerne for?
Tonga er et af de få steder, hvor turister kan snorkle med pukkelhvaler. Det er derimod ikke tilladt at anvende scuba.

Svømme med kæmper

– hvem pukler hvalerne for?

Af Darryl Leniuk
Hvis nærkontakt med en pukkelhval står højt på din ønskeliste, så er der ikke så mange steder at tage hen. Men hvis du lægger vejen forbi Tonga i det sydlige Stillehav, kan din drøm blive virkelighed.

Jeg svæver i overfladen et sted i Ha’apai-øgruppen blandt Tonga-øerne. Under mig opvarter et par pukkelhvaler hinanden. Et par meter væk glider en mastodont på størrelse med en HT-bus forbi med en elegant finnebevægelse, og den anden hval følger efter. Parret svæver under mig som undervandsbåde og forsvinder ned i dybet.
Jeg stirrer nedad. Solstrålerne spiller som søjler af lys ned i det blå. Jeg spejder hen over overfladen efter tegn på andre hvaler, men det eneste jeg ser, er de andre snorklere i min gruppe. De vugger som korkpropper på havoverfladen.
To tordnende udblæsninger detonerer bag mig. Hvalerne er tilbage ved overfladen. Denne gang vil jeg forsøge at hænge på, når de dykker igen, så jeg tager et dybt åndedrag gennem snorkelen og smyger mig stille ned fra overfladen. Snart er jeg nede på 10 meter, hvor den ene hval ruller om på ryggen og viser sin glinsende hvide bug og de bastante brystfinner, der er udstrakte som vinger.
Jeg går til overfladen efter en tiltrængt mundfuld luft, mens jeg stadig iagttager opvisningen under mig. Hvalerne kredser i snævre cirkler rundt om hinanden. De svømmer bug mod bug og omfavner hinanden som i en pardans. De hvirvler rundt i opret position med halerne mod overfladen.
Jeg dykker ned igen. Den større hval i parret nærmer sig – den er blot en armslængde væk. Hvalen ruller rundt, indtil dens ene mørke øje møder mit stirrende blik. Vi svæver midt i vandet og får øjenkontakt. I et kort øjeblik føler jeg mig beslægtet med et urgammelt dyr med stor visdom. Jeg føler, at jeg er velkommen i hvalens verden.
Kongedømmet Tonga ligger i det sydlige Stillehav. Det er et af de få steder på vores planet, hvor turister kan komme til at svømme pukkelhvaler. Det er nemlig forbudt i de fleste andre lande, som pukkelhvalerne besøger.
Fra juli til september vandrer pukkelhvalerne til Tonga, hvor hunnerne føder deres kalve i ørigets varme og beskyttede vand. Siden starten af 1990’erne har landet udviklet en lille, men kontroversiel turisme, der er baseret på hvalsnorkling. Aktiviteten har sit udgangspunkt på øgruppen Vava’u, hvor syv operatører udbyder snorkeludflugter med hvalerne. I de fleste tilfælde besøges hunner med kalve.

Klagesang
Jeg ville helst undgå trængslen i Vava’u, så jeg bookede en ni dages bådtur til den lidt mindre besøgte øgruppe Ha’apai på dykkesafaribåden Nai’a. Hun er en 36 meter lang motorsejler med stålskrog. Hun kan tage 18 gæster om bord og har base på Fiji. Siden 1996 har Nai’a organiseret rejser med ekspeditionspræg til Ha’apai i den periode, hvor pukkelhvalerne er flest.
I de seneste tre dage har mine møder med hvalerne været i bedste fald sporadiske. Vores daglige rutine begyndte at blive lidt trættende: Spejde i horisonten efter udblæsninger, sætte fuld fart mod hvalen, håbe, at hvalen er nysgerrig og nærmer sig båden, på med snorkeludstyret og glide i vandet – kun for at se hvalen svømme væk.
Med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også