DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Sydafrika – et ægte dykkeeventyr!
Sydafrika – et ægte dykkeeventyr!
Sydafrika – et ægte dykkeeventyr!
Sydafrika – et ægte dykkeeventyr!

Sydafrika

– et ægte dykkeeventyr!

Tekst og foto Magnus Lundgren

Sydafrika er et stykke unik natur i et skiftende landskab, der ligger kilet ind mellem to store verdenshave. En kontinentalskrænt, som spænder over flere klimazoner hvor dykningen er mildest talt varieret. Det, der lokker, er muligheden for at se havets store jægere i deres naturlige miljø – for her findes de endnu. I Sydafrika venter nogle af de sjældne eventyr.

Populære Aliwal
Sydafrikas østkyst har storbyen Durban som knudepunkt. Den nordøstlige del af Sydafrika ligger og roder på grænsen til troperne og temperaturen i vandet svinger her mellem 18 og 28 grader, afhængigt af årstiden. Jo længere nordpå man kører, jo varmere bliver det.
Den søvndrukne by Umkomass, ca. 40 minutters kørsel syd for Durban, er udgangspunkt for dykningen på Aliwal Shoals, som er Sydafrikas populæreste dykkeområde. Aliwal er en vidtstrakt revbanke, som strækker sig ca. fem km fra nord til syd. Her findes omkring ti rigtigt gode dykkesteder med skiftende karakter. Dykkedybden varierer fra 12 til 30 meter og bedste årstid er maj-oktober, hvor sigten som regel er bedst. Stedet døbtes Aliwal Shoals efter et skib ved navn Aliwal, som gik på revet i 1849.

1000 dollar smile
Aliwal er bedst kendt for det årlige besøg af sandhajer (sand tiger el. ragged tooth shark). Mellem juli og november invaderes revet af sandhajer, som er på vej nordpå. De bedste lokaliteter på revet er Cathedral, Shark Alley og Raggies Cave, hvor hajer forsamles i mindre grupper. Det er en uforglemmelig oplevelse at dykke med store, tunge og halvtamme raggies, som de kaldes lokalt.
Aliwal Shoals tilbyder god dykning og ligger altid indhyllet i 1.200 forskellige fiskearter. Hverken havskildpadder, ørnerokker eller mantaer hører til sjældenhederne og med lidt tålmodighed kan man møde den fastboende flok øresvin (bottlenose dolphin) ved sandrevlerne oppe på revet.
Der findes to vrag ved Aliwal. Nebo var et dampskib, som sank i 1884 og nu ligger kølret på 24 meters dyb. Vraget Produce var et norsk fragtskib, som sank i 1974. Hun ligger på 30 meters dybde i to dele. Ifølge de lokale huserer der Queensland barser (giant grindle bass) på størrelse med folkevogne ved Produce.

Tigerland
I havet ved Aliwal Shoals findes den højeste koncentration af tigerhajer langs den vidstrakte østkyst. På trods af, at der dykkes så meget på Aliwal Shoals, ser dykkerne aldrig tigerhajer der. Tigerhajen (Galeocerdo cuvier), er modsat sit farlige rygte, meget sky og forsigtig.
Ca. tre kilometer syd for Aliwal Shoals kan man dykke med tigerhajer, der lokkes til med fiskeaffald. Der kræves meget lokkemad, gode kundskaber og en stor portion tålmodighed at komme tæt på den sagnomspundne tigerhaj. Tigerhajen er rolig og metodisk, og ifølge de lokale, er dens adfærd meget forudsigelig når den tiltrækkes af lokkemaden. Den følger duftsporet frem til lokkemaden, og når sporet ender vender den medstrøms om igen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også